PRIJETI JOJ OVRHA DJETETA / Borba Nine Kuluz za skrbništvo: 'Institucije nisu zaštitile moje dijete'

Ovih dana javnost tresu dva slučaja skrbništva nad djetetom, u oba slučaja Centri za socijalnu skrb su odigrali čudnu ulogu jer rijetko kada očevi dobijaju prednost nad majkama, a da majke nisu socijalno ili psihički problematične osobe

19.6.2017.
22:18
VOYO logo

A jedna od najvećih rupa u sustavu skrbi za djecu su Centri za socijalnu skrb. Dovoljno je samo podsjetiti na tragičan slučaj malog Denisa Bašića iz Pule i inspekcijski nalaz koji je utvrdio da su u tamnošnjem centru bili upozoreni na moguće probleme a nisu reagirali. 

Ovih dana javnost tresu dva slučaja skrbništva nad djetetom, u oba slučaja Centri za socijalnu skrb su odigrali najblaže rečeno čudnu ulogu jer rijetko kada očevi dobijaju  takvu prednost nad majkama, a da majke nisu socijalno ili psihički problematične osobe. Možda nije nevažno spomenuti da su u oba slučaja očevi iznimno bogati i u oba slučaja očevi su stranci pa se obje majke boje da će trajno ostati bez djeteta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majke su poznata pjevačica Severina Kojić i javnosti dosad nepoznata ali nažalost sada također poznata Nina Kuluz. I obje su eto Splićanke. Slučaj Nine Kuluz i njezinog sina Cesare​a je osobito dramatičan jer joj doslovce prijeti ovrha djeteta. 

27. lipnja socijalna služba bi trebala preuzeti sedmogodišnjeg Ćesarea, i odvesti ga njegovu ocu, talijanskom poduzetniku Alesandru Avenatiju od kojega je majka i pobjegla navodno u strahu od nasilja, prijetnji i alkoholizma. 

 Ali kad je došla u Split optužena je za otmicu djeteta i počela je pravna bitka u kojoj je na kraju talijanski sud majci i ocu dao zajedničko skrbništvo uz uvjet da dječak živi u Italiji kod oca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitski sudac, Marijan Miletić je prihvatio takvu odluku talijanskog suda, a nakon tri godine i Ustavni sud je donio odluku o tome da se Cesare mora vratiti ocu u Italiju.    
U međuvremnu Nina se sa sinom skrivala u Bosni, na kraju se vratila u Split i predala policiji, a otac je u talijanske medije plasirao kako je Nina otišla u Bosnu kako bi sudjelovala u ubijanju Muslimana, kako ju u Splitu štite ustaše i slične bedastoće. 

U Hrvatskoj gdje institucije rade kako kažu talijanske, prije par dana je na Facebooku grupa aktivista pokrenula akciju spasimo Cesarea koja ima već 16.000 članova pa ako i dođe do oduzimanja djeteta ono sigurno neće tek tako proći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intervju s gospođom Ninom Kuluz pogledajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo