spinalna mišićna atrofija /

Bolesna djeca na lutriji čekaju lijek koji bi im spasio život: 'Zvuči okrutno, ali sve je lutrija'

Riječ je o lijeku koji je zasad registriran u SAD-u, a cijena samo jedne doze iznosi 2,1 milijun dolara

4.2.2020.
19:06
VOYO logo

Na posebnoj lutriji sudjeluje i četvero hrvatskih mališana koji boluju od spinalne mišićne atrofije, a mogli bi dobiti skupocjeni i spasonosni lijek Zolgensmu.

Cijena mu je vrtoglavih 14 milijuna kuna, a sretnicima će ga dodijeliti farmaceutska tvrtka Novartis. Iako zvuči šokantno da djeca spas traže putem lutrije, to je trenutačno jedini način da dođu do lijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lutrija koja spašava život - nagrada je lijek koji liječi spinalnu mišićnu atrofiju, a sudjelovati mogu oboljela djeca do dvije godine starosti.

"Zvuči jako okrutno, ali što se tiče terapija i same bolesti, zapravo je sve lutrija. Farmaceutske kompanije imaju određene doze koje dijele, tzv. milosrdni lijek i odlučuju po kojim kriterijima će ih dati", pojasnila je Ana Alapić, predsjednica udruge "Kolibrići".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Farmaceutska tvrtka Novartis donirat će 100 doza lijeka Zolgensme, a KBC Zagreb prijavio je četvero mališana koji odgovaraju zadanim kriterijima.

"Oni nemaju 100 doza da ih sad podijele, oni ga proizvode i kad proizvedu pet ili deset doza, izvući će nekoga. Mi ćemo znati kada, ako srećom netko od naših četvero pacijenata bude izvučen", kazao je MilivojNovak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb.

Iz farmaceutske tvrtke poručuju da su se za ovaj način podijele lijeka odlučili jer je, smatraju, najpravedniji.

"S obzirom na naša ograničenja opskrbe i na temelju uputa Odbora za bioetiku, utvrdili smo da će se nasumičnim odabirom medicinski pogodnih pacijenata osigurati da ne favoriziramo nijedno dijete ili zemlju u odnosu na drugu", priopćio je Novartis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o lijeku koji je zasad registriran u SAD-u, a cijena jedne doze iznosi 2,1 milijun dolara.

"Trebalo bi izliječiti bolest i spriječiti njezinu progresiju. To je genskaterapija, gen je postavljen na virus koji se nalazi svuda oko nas, pacijent se zarazi i ugradi se gen koji nedostaje", pojašnjava Novak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom godine lijek bi trebala odobriti i Europska agencija za lijekove, a "Kolibrići" se nadaju da će ga onda moći dobiti i mali hrvatski pacijenti.

"Iskreno se nadam, kad lijek odobri EMA, da će se Hrvatska potruditi da i mi dobijemo tu terapiju koja uistinu pomaže jer djeluje na osnovni gen", kaže Alapić.

Prvi sretnici na lutriji lijek su već dobili, a četvero hrvatskih mališana imaju cijele godine šansu da budu izvučeni.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo