Stižu austrijske kobre /

Bleiburški vod najavio stroge mjere osiguranja: za ustaška obilježja uhićenje i protjerivanje

Image
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Komemoracija u Bleiburgu, ovoga vikenda, održat će se pod, do sada, najvećim mjerama osiguranja austrijske policije

8.5.2018.
18:42
Žarko Bašić/PIXSELL
VOYO logo

Austrijanci će angažirati čak i svoje specijalne postrojbe, a u pomoć im, uz videonadzor, stižu i hrvatski policajci. Ustaško znakovlje i odore više se neće tolerirati.

Događaj se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, ali uz nova pravila. Tako je dopušteno isticanje jedino nacionalnih zastava, ne i HOS-ovih s natpisom Za dom spremni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bleiburg stižu i austrijske kobre. Komemoracija za žrtve Bleiburga i Križnog puta nadzirat će se i iz zraka.

''Nulta tolerancija, ne smijemo dozvoliti niti mi ni austrijska policija, niti jedan jedini slučaj", istaknuo je Bože Vukušić iz Počasnog bleiburškog voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijske vlasti angažirale su i Ured za strance. ''Njihov službenik ako vidi nekoga u ustaškoj uniformi  s ustaškim zakonom i procijeni da on time šteti ugledu Republike Austrije može naredit njegovo pritvaranje i trenutno protjerivanje iz Austrije i zabranu ulaska, godinu dvije tri u Austriju.''

Klagenfurtski biskup Alois Schwartz, koji daje dozvolu za liturgijsko održavanje komemoracije, na nedavnom sastanku s predstavnicima Počasnog bleiburškog voda tražio je isticanje samo crkvenih i nacionalnih zastava te zabranu šatora, jer su se tamo prethodnih godina događali incidenti.

"Rečeno nam je i napisano nam je da su ovo uvjeti za dobivanje dopuštenja ove godine, a isti ti uvjeti bit će nadalje na snazi", kazao nam je.

Zabranjena je i svaka vrsta trgovine, prodaja i konzumacija jela i pića te narušavanje javnog reda i mira neprimjerenom galamom i pjesmom. Gradonačelnik Bleiburga poručuje da nema ništa protiv komemoracije, no ističe:

"Postavljeni su visokorizični propisi, nadam se da će ih se odrganizatori pridržavati. Ne želimo da ovo bude okupljanje fašista u ovom dijelu Europe. To Bleiburg i Koruška nisu zaslužili.''  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bleiburg i ove godine stiže predsjednik Sabora, koji je pokrovitelj događaja, ne i predsjednica i premijer.

''Stvar je predsjednika hrvatske vlade da li će on doći osobno ili će poslati svoga izaslanika isto kao i predsjednici Republike koliko znam, ona će poslati svoga izaslanika.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se više od 20 tisuća ljudi - svaki njihov korak bit će pod budnim oko policije i njihovih kamera. 

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo