u spomen /

Blagdan Svih svetih - obišli smo grobove slavnih, poznatih i zaslužnih Hrvata

I dok neki grobovi svijetle uspomenom mnogih građana, postoje i oni koji su ostali skriveni, nepoznati, neobilježeni. Takav je nažalost i grob Antuna Gustava Matoša kojeg ni mi nismo uspjeli pronaći

1.11.2017.
22:40
VOYO logo

 A mi smo danas za vas obišli grobove poznatih, grobove državnika, političara, glumaca, književnika, ljudi iz bliže i dalje prošlosti koji su svojim životom ostavili neki trag u nacionalnoj memoriji. Kroz Mirogojske arkade vodi vas Ilija Radić.  

Pred grobom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana svake godine najviše je svijeća. Tvorca samostalne Hrvatske na današnji dan sjete se mnogi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je on najviše i zaslužio da mu se na ovaj dan svi moraju pokloniti," , kaže  Jozo. Mnogi su se danas sjetili prerano preminule Ene Begović.

Jednu od stotina svijeća pred grobom Dražena Petrovića zapalio je i Fran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je bio jako dobar hrvatski košarkaš", priča Fran iz Zagreba.

a groblju Mirogoj vječno je počivalište mnogih poznatih Hrvata. Većina takvih grobova označena je na karti pred ulazom u groblje kako bi svi posjetitelji mogli pronaći traženu grobnicu.

A osim na ovoj karti na kojoj se nalaze imena poznatih pokopanih na Mirogoju, lokacije njihovih grobova možete pronaći i putem internet aplikacije. To izgleda otprilike ovako. Ako želimo pronaći grob Miroslava Krleže...trebalo bi biti dovoljno upisati njegovo ime u tražilicu koja će nam izbaciti tri Miroslava Krleže. Moramo znati kako je onaj kojeg mi tražimo umro 1981. godine. Dobit ćemo podatke i lokaciju na groblju koja nam pokazuje gdje se točno nalazi grob.

I tim putem smo krenuli. A grobnica jednog od najvećih prepoznaje se iz daleka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog njega mislim drugačije o nekim stvarima. Pa mislim da bi on bio zadovoljan. Ovo su svijeće poštivaoca. Sve drugo je forma", smatra Sonja.

Najvažnija pera hrvatske književnosti počivaju na ovom mjestu. No, grobovi nekih od njih nisu dostojni njihove ostavštine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čudesna šuma i Kaktus bajke obilježili su djetinjstvo mnogih od nas. Njihova autorica, Sunčana Škrinjarić, počiva upravo ovdje. Na njenom grobu tek četiri lampiona i tri cvjetna aranžmana.

Od Sunčane je samo jedno ime veće kad su u pitanju bajke. Ivani Brlić Mažuranić svijeću su zapalili Juraj i Gita. Ne, nije slučajno.

"Juraj, njezin brat, je jako volio gledati Hlapića i kako je bio jako malen, imao je dvije godine kada se Gita trebala roditi, onda mu se jako sviđalo ime Gita jer ga je mogao izgovoriti", kaže Iva, Gitina mama.

Autor Lijepe Naše Jakov Gotovac spomen zid dijeli s doajenkom hrvatske književnosti i novinarstva Marijom Jurić Zagorkom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na bedemima Mirogoja spomen ploče su čitavom nizu hrvatskih velikana poput Ivana Mažuranića, Ljudevita Gaja, Vatroslava Lisinskog, Dragutina Seljanina, Stanka Vraza. Petar Preradović počiva odmah pored jedne od najposjećenijih grobnica - grobnice Stjepana Radića. Jasnina svijeća tu gori svake godine.

"Još u osnovnoj školi sam išla, od tada je ta tradicija zato što je to onda bilo hrabrost doći tu za vrijeme komunizma i svijeću zapaliti. Imam taj poriv i uvijek idem", priča Jasna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok neki grobovi svijetle uspomenom mnogih građana, postoje i oni koji su ostali skriveni, nepoznati, neobilježeni. Takav je nažalost i grob Antuna Gustava Matoša kojeg ni mi nismo uspjeli pronaći.  

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo