VOZNI PARK OD GOTOVO 100.000 € / Imamo još političara koje subvencionira država: Bivši ministar i potpredsjednik Vlade uzeo poticaje za električni auto

Image
Foto: Profimedia

Saborski zastupnik Štromar prošle je godine preko jedne varaždinske auto kuće aplicirao za kupovinu električnog automobila te je iste i dobio

6.8.2023.
7:58
Profimedia
VOYO logo

Električna vozila iz godine u godinu sve su popularnija, a jednom takvom limenom ljubimcu nije odolio niti bivši potpredsjednik Vlade te ministar graditeljstva i prostornog uređenja, a sada saborski zastupnik koji je dio vladajuće većine Predrag Štromar.

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Predrag Štromar

On je, naime, prošle godine dobio poticaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za kupovinu energetski učinkovitog vozila. Štromar time nije prekršio ili povrijedio zakon, nije bio u sukobu interesa, baš kao niti ministar obrane Mario Banožić koji je aplicirao za APN-ov kredit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PA NJEGA NIJE NI SRAM /

Banožić o APN-u: 'Svatko ima drugačiji metar za moralnost'; Kod prijave naveo: 'Neću dovijeka biti ministar'

No, ovdje se zapravo postavlja pitanje moralne i etičke odgovornosti. Jer dok Banožić svojom aplikacijom za kredit nikome nije uzeo novac, odnosno nitko tko je aplicirao nije ostao bez subvencija, kod Štromara i njegovog električnog automobila baš i nije tako.

Fond je, naime, novac za subvencije prošle godine podijelio za samo 50 minuta, a iz dobro upućenih izvora znamo da su brojni ljudi ostali bez subvencija jer je navala za iste bila velika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve uredno upisano u imovinsku karticu

Saborski zastupnik Štromar prošle je godine preko jedne varaždinske auto kuće aplicirao za kupovinu električnog automobila Hyundai Kona. Riječ je o automobilu čija je baterija kapaciteta 64 kWh, a koja uparena s električnim motorom daje snagu od ukupno 204 KS. Prema WLTP-u, domet s jednim punjenjem je do 484 kilometara.

Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot

Prema javno dostupnim podacima koji su objavljeni na stranicama Fonda, Štromar je dobio poticaje u iznosu od 70.000,00 kuna, odnosno 9.290,00 eura, a sve je promjene uredno upisao u imovinsku karticu koja je ažurirana 3.siječnja 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot

Prema podacima iz imovinske kartice, vrijednost Štromarove Kone je 41.912,54 eura, a stekao ju je "kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada“ te "prodajom imovine“.

Image
Image

Doduše, nije samo on mijenjao automobil. Novi auto prema ažuriranoj imovinskoj kartici vozi i njegova supruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o automobilu marke Volvo CX60 iz 2020. godine, a čija je vrijednost procijenjena na 50.368,31 eura. I taj je automobil, kako se navodi u imovinskoj kartici, stečen "kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada" te "prodajom imovine".

Predrag Štromar prima mjesečno neto plaću u iznosu 2375,07 eura, dok njegova supruga očito ne radi nigdje jer za nju ne postoje nikakvi podaci. No, obitelj je očito dosta imućna te su vlasnici i suvlasnici brojnih oranica, njiva, vinograda i šuma, a osim obiteljske kuće, vlasnici su i stana u Poreču površine 41 kvadratni metar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pofriškali svoj vozni park

Što se samih automobila tiče, njihov vozni park se od 2018. pa do sada dosta promijenio. Naime, u imovinskoj kartici koja datira od 30.12.2018. godine, naveden je jedan automobil u vlasništvu supruge, Volvo XC 90.

U imovinskoj kartici iz 2021. godine pak su upisana dva automobila – već spomenuti Volvo u vlasništvu supruge, te Audi Q3 iz 2017. godine, čija je procijenjena vrijednost tada bila 180000,00 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2023. godine, Štromar kupuje već spomenutu električnu Konu na poticaje, no auto mijenja i supruga koja sada vozi Volvo XC60 iz 2020. godine u vrijednosti 50.368,31 eura.

POGLEDAJTE VIDEO: Najskuplji i najdraži auti na jednom mjestu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako, ponavljamo, Štromar nije prekršio nikakav zakon uzevši poticaje, ovdje je riječ o pitanju etike i morala saborskog zastupnika koji je dobio novac koji je mogao biti dodijeljen nekome kome su ti poticaji bili potrebniji, s obzirom da se radi o političaru čija su primanja iznad hrvatskog prosjeka, a usput je doma imao već jedan automobil.

Saborskom zastupniku Štromaru poslali smo upit da se očituje i da svoje mišljenje o svemu, a isti ćemo objaviti kada nam odgovori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo