je li primjereno? /

Bivša ministrica o mailu Sanje Musić Milanović: 'Inspekcija će očito imati puno posla. Zakon je prekršen'

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

'Kad si roditelj i javna osoba, svaka reakcija treba biti odmjerena, jer se percipira da dolazi s položaja moći i pritisak na školu je višestruko veći'

5.7.2022.
13:22
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak osvrnula se na slučaj supruge predsjednika RH Sanje Musić Milanović koja je uputila mail ravnateljici zagrebačke Klasične gimnazije Zdravki Martinić-Jerčić u kojem kritizira rad profesorice matematike nakon čega su ocjene njezinog sina promijene u petice. Divjak smatra kako je ocjena promijenjena suprotno Zakonu o odgoju i obrazovanju te da će prosvjetna inspekcija očito imati puno posla u toj školi. Divjak također naglašava kako je na Musić Milanović velika odgovornost kao javne osobe, a osim toga i sveučilišne profesorice.

Objavu Blaženke Divjak s Facebooka prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li primjereno da (bilo koji) roditelj ovako reagira? Može li se ovo shvatiti kao pritisak na školu i nastavnika? Ako je sve tako kako piše u članku i ocjena je promijenjena, tada je ovo pismo očito shvaćeno kao pritisak i ocjena je promijenjena suprotno Zakonu o odgoju i obrazovanju. Naime, (Čl.74) kaže da se zaključna ocjena iz predmeta utvrđuje javno, u razredu. Nadalje, Čl. 76 kaže da ako učenik ili roditelj nisu zadovoljni ocjenom mogu u roku od dva dana od završetka nastavne godine podnijeti zahtjev za ispit pred povjerenstvom te se u roku od sljedeća dva dana taj ispit mora i održati. Tako se dokazuje koju je ocjenu učenik zavrijedio. I da, ocjena ne mora biti aritmetička sredina niti se mora dati ocjena iz aktivnosti.

Roditelj ima pravo reagirati na nepravilnosti, pa i pisati ravnatelju i razredniku, ali pri tome treba imati dobru mjeru i postupak obje strane (roditelj i škola) trebaju provesti po Zakonu i pravilnicima. Roditelj ima pravo tražiti prosvjetnu inspekciju i pedagoški nadzor ako se sumnja na nepravilnosti. Ako je sve točno što je JL objavio u ovih nekoliko članaka, onda se tako nije postupilo.

Image
INTERVENCIJA MUSIĆ MILANOVIĆ? /

Milanovićevu sinu nakon roka mijenjali su zaključene ocjene? 'Zašto se nekima izlazi ususret, a druge zakida?'

Image
INTERVENCIJA MUSIĆ MILANOVIĆ? /

Milanovićevu sinu nakon roka mijenjali su zaključene ocjene? 'Zašto se nekima izlazi ususret, a druge zakida?'

Nadalje, kada si roditelj i javna osoba, svaka reakcija treba biti odmjerena, jer se percipira da dolazi s položaja moći i pritisak na školu, ravnatelja i nastavnike je višestruko veći. Pa iako u pismu piše da se ovdje ne radi o traženju veće ocjene, cijelo pismo, a posebno trenutak u kojem je poslano, mogu se shvatiti i drugačiji. Barem je to moje mišljenje kao nekoga tko je više u 30 godina u razredu u školi i na fakultetu. Naravno, moj je stav da niti jedan ravnatelj niti nastavnik ne smije popustiti direktnim ili indirektnim pritiscima.

O tome kako roditelji na razne načine pritišću školu i nastavnike da bi učenici često sam govorila i pisala. Dodajem da je odgovornost javne osobe, koja je uz to i sveučilišna profesorica, da primjerom pokaže da se to ne radi, ogromna. Po svemu sudeći i škola je podlegla pritisku ako je ocjena promijenjena, pa će prosvjetna inspekcija očito ovdje imati puno posla. Dakle, ovdje se ne radi o nedostatku propisa već o tome da se zaobilaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molim vas sve koji ćete komentirati da ne stavljate ovo u politički kontekst (ljevica, desnica), a niti osobni (kolegicu osobno ne poznajem, a njezin stručni rad cijenim). Zašto ipak o ovome dajem svoj osvrt? Prije svega zato da se o temi javno argumentirano razgovara, a i da se založim da sve ovo prosvjetna inspekcija i pedagoški nadzor temeljito istraže. Također da analiziramo što je primjerena reakcija roditelja, koja je odgovornost škole, ali i da obranimo školu i nastavnike o neprimjerenih pritisaka.
P.S. Naknadno sam promijenila Čl. 75 u Čl. 76 u gornjem tekstu, jer sam u prvoj verziji pogrešno napisala 75 umjesto 76."

Predsjednik Zoran Milanović rekao je da nije znao za pismo supruge Sanje upućeno srednjoj školi koju pohađa njihov sin.

"Nisam znao. I ne bih branio nešto samo zato što je to napravila moja supruga. Kad radiš ovakav posao to u biti ne znači ništa, međutim, po meni to ovdje je puno manje bitno od načina na koji je to kriminalna organizacija Handžar medija pripremila", rekao je Milanović u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da je tim pismom njegova supruga ostavila "brazdu duboku tri metra". "Ostavila je trag, napisala, potpisala i to prije dva tjedna. U kojem navodi nekakve primjere na koje ima prigovor u radu jedne profesorice matematike, koji se lako mogu provjeriti. Neka pošalju prosvjetnu inspekciju", kazao je.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) priopćilo je u utorak da je pokrenut inspekcijski postupak u ovom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo