Prava žena /

Biti žena u Hrvatskoj: što o položaju žena u Hrvatskoj misle Jadranka Kosor i Lidija Bačić?

Ravnopravnost spolova tema je na kojoj mnogi vole lomiti koplja, a mi smo odlučili kroz dvije uspješne žene - prizmu bivše premijerke i pjevačice u usponu - provjeriti gdje su žene u Hrvatskoj danas.

11.8.2017.
19:00
VOYO logo

Dvije posve različite žene. Različite dobi, stavova, zanimanja i razmišljanja.  Ali suglasne u jednom - žene u Hrvatskoj imaju ista prava kao i muškarci - samo na papiru.

"Ja sam puno puta svojim kolegama u politici govorila: sad kad se raziđemo kasno navečer vi ćete doma, otuširat ćete se, a ja moram vidjeti što će se sutra u mojoj kući jesti, što će se obući.. a njima to u načelu radi netko drugi, opet u načelu neke žene: majke, supruge, sestre.", kaže bivša premijerka Jadranka Kosor

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To što obiteljske obveze većina žena mahom nosi na svojim ramenima najmanji je problem. Tu se iz godine u godinu situacija popravlja. Više brine nešto drugo. 

"Činjenica je da su žene često puta manje plaćene za isti posao, za istu kvalifikaciju, da su slabije plaćene, a da onda shodno tome imaju manje mirovine", dodaje Kosor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lidijin posao sasvim je drugačiji od politike, ali i na žene na estradi se često puta ne gleda jednako kao na muškarce. 

"Koliko nas žene proučavaju svaki detalj na nama, kakva je haljina, da li je centimetar kraća ili duža. Puno više smo u centru pozornosti od muškaraca što se tiče vizuala.", tvrdi pjevačica Lidija Bačić.

Pjevati je počela još kao djevojčica, ali se gotovo svakodnevno mora opravdavati da karijeru ne gradi samo na izgledu. To se, kaže, pjevačima nikad ne događa. 

"Mnogi muški pjevači dapače, skinu se potpuno goli i oni su cool, a žene ako iti malo pokažu malo više kože, a da nije potpuno golo one su odmah osuđene što mi je nevjerojatno.", kaže Lidija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I anonimne žene slažu se da biti žena u Hrvatskoj nema ista prava kao njezin partner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo