nakon užeg kabineta vlade / Bit će osigurani milijuna kuna za područja pogođena potresom, evo koliko za koju županiju

Potpredsjednici Vlade Medved, Milošević, Marić i Horvat su imenovani u Povjerenstvo

29.9.2021.
11:12
VOYO logo

Nakon užeg kabineta Vlade, ministar financija Zdravko Marić govorio je o tome kako je prošli tjedan donesena odluka o dodjeli beskamatnih zajmova jedinicama lokalne i područne samouprave na potresu pogođenim područjima.

''To je treća u nizu dodjela beskamatnih zajmova. Ova sada je isključivo vezana za one koji su potresom pogođeni. Do 400 milijuna kuna, s tim da je sve vezano isključivo uz potres. Onaj dio koji će se moći refundirati iz Fonda solidarnosti će se refundirati, a koji neće ići će otplata'', pojasnio je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
obnova u Zagrebu /

Sutra miniranje u glavnom gradu: Civilna zaštita poslala obavijest Zagrepčanima

Image
obnova u Zagrebu /

Sutra miniranje u glavnom gradu: Civilna zaštita poslala obavijest Zagrepčanima

Potpredsjednici Vlade Medved, Milošević, Marić i Horvat su imenovani u Povjerenstvo.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je izvijestio da kroz konzultacije sa županima je vidljivo da je prepoznat ovaj model u smislu održavanja likvidnosti i rješavanja svih izazova vezanih uz obnovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Odlukom će Sisačko-moslavačkoj županiji, to podrazumijeva i općine i gradova na tom području, biti osigurano 180 milijuna kuna. Gradu Zagrebu, na njihov zahtjev, 150 milijuna kuna. Županije Krapinsko-zagorska 10 milijuna kuna u narednom razdoblju kad se za to stvore uvjeti. Zagrebačka županija 20 milijuna kuna jednako tako kad se stvore uvjeti'', rekao je Medved.

Ministar Marić komentirao je predujam uplaćen Hrvatskoj u iznosu od 6,14 milijardi kuna za provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo jasnu sliku na što će se sredstva trošiti. Tih 6,14 milijardi kuna je sjelo. To je 13 posto ukupne omotnice i ta sredstva i sva iduća, imamo jasno definiranu dinamiku trošenja i provedbe mjera. Do kraja godine očekujemo najmanje 50, pa i više projekata,
koji se tiču digitalne transformacije i odlaska prema zelenoj transformaciji u sektoru industrije'', rekao je Marić. 

Medved je izjavio da su izmjene Zakona o obnovi koncipirane tako da se otklone uočeni problemi zbog kojih je dolazilo do zastoja u obnovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''One se u najvećoj mjeri odnose na upravo-pravni segment. Na rješavanje statusa, kad govorimo o vlasnicima tih objekata, suvlasnicima, objektima koji nemaju valjanu legalizaciju, niz je segmentata koji su službama stvarali zapreke. Formiranje ureda u Petrinji i stalnim kontaktom s vlasnicima i suvlasnicima smo maksimalno ubrzavali proces i tu smo detektirali niz tih ''uskih grla''. Donošenjem zakona uvelike
će se dodatno ubrzati ovaj proces'', kazao je Medved.

''Želim podsjetiti o naporima koje smo učinili djelovanjem Stožera vezanim za uklanjanje objekata, uklonili smo više od 350 objekata, više od 220 obiteljskih kuća, veliki broj gospodarskih subjekata… Uklanjanje se stalno provodi, a paralelno s time nastavljaju se i smjerovi izgradnje. Često te boje unose zabunu. Oštećenje objekta, u određenim je objektima je došlo do konstrukcijskih oštećenja. Nije potpuno točno vezivati se uz samu tu oznaku, odnosno boju, već uz elaborat koji se napravi za svaki objekt. Od 1. listopada krećemo s projektom postavljanjem privremenih zamjenskih kuća'', izjavio je ministar branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo