jedna od rijetkih /

Biserka je pravi dokaz da čuda postoje - dobila je treće srce! 'To je dobar poticaj za borbu'

Biserka Sabljak je jedna od tri osobe u Hrvatskoj koja je prošla dvostruku transplantaciju.

5.12.2019.
9:15
VOYO logo

Hrvatsko  zdravstvo ima svoje probleme i nedostatke, ali unatoč tome dive nam se i u Njemačkoj jer kod nas se godišnje uspješno obavi između osam i devet transplantacija srca na milijun stanovnika, što je dvostruko više nego u Njemačkoj, a u KBC-u Zagreb uspješno su izvedene i tri retransplantacije srca. 

Dina Knežević majka Rite koja je dobila novo srce izjavila je: ''Rita je u komadu u bolnici godinu dana, od toga smo 8 mjeseci čekali srce. Godinu dana živjela sam maltene u autu jer ako nisam bila tu, sjela bi  u auto i idem u Sisak, moji su iz Siska''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KBC Zagreb jedina je ustanova u Hrvatskoj u kojoj se, uz transplantaciju srca  uspješno obavljaju transplantacije bubrega i jetre u djece. Ove i prošle godine uspješno je transplantirano srce kod petero djece. 

''Od trenutka kad srce prestane kucati u Njemačkoj gdje ga mi zaustavimo, do trenutka kad ponovo počne kucati u tijelu našeg primalaca u Hrvatskoj ne bi trebalo proći više od 4, maksimalno 4 i pol sata'', kazao je Hrvoje Gašparević iz Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvostruka transplantacija

Utrku s vremenom doživjela je i Biserka Sabljak i to dvaput. Jedna je od tri osobe u Hrvatskoj koja je prošla dvostruku transplantaciju. To je tolika rijetkost da samo 3 posto svjetske populacije zna što je retransplantacija srca.

''Jednostavno letite, nigdje vam kraja nema, to je dobar poticaj za dalje, za borbu, taj adrenalin vas još više nosi'', kazala je Biserka.

Vjerojatnost da dobijete novo srce u Hrvatskoj dvostruko je veća nego u Njemačkoj. Više od dva milijuna ljudi na svijetu boluje od uznapredovalog srčanog zatajenja, a samo 5500 transplantacija srca se obavi na godišnjoj razini. Statistika je i dalje neumoljiva, ali hrvatska medicina čini čuda. 

''Broj transplantiranih srca na milijun stanovnika u Hrvatskoj je negdje između 8 i 9 što znači da smo mi po broju transplantiranih srca na milijun ili drugi ili treći u svijetu'', kazao je Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo