BIRAČE ČEKAJU ČETIRI VRSTE GLASAČKIH LISTIĆA: / Evo najvažnijih stvari koje moramo znati o lokalnim izborima

Image
Foto: PIXSELL

Danas (petak, 19.

19.5.2017.
17:42
PIXSELL
VOYO logo

Do tada je i krajnji rok do kojega političke stranke, nezavisne liste i kandidati mogu primati donacije za izbornu promidžbu.

Na lokalnim izborima nema preferencijskih glasova

Na nedjeljnim izborima bira se nova predstavnička i izvršna vlast, dakle općinska i gradska vijeća i županijske skupštine, te općinski načelnici, gradonačelnici i župani te njihovi zamjenici u 576 jednica. Za oko 9500 mjesta natječe se 47.601 kandidat što je gotovo 9000 manje u odnosu na izbore prije četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Birači na lokalnim izborima ne mogu glasovati izvan mjesta prebivališta, niti koristiti preferencijski glas kao na parlamentarnima.

Pravo birati na lokalnim izborima imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju prebivalište na području jedinice za čija se tijela provode izbori. Članove predstavničkih tijela jedinica imaju pravo birati i državljani drugih država članica Europske unije, u skladu sa Zakonom o pravu državljana drugih država članica Europske unije u izborima za predstavnička tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo birati zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina imaju samobirači pripadnici nacionalnih manjina koje imaju pravo na zamjenike te imaju prebivalište u jedinici u kojoj se biraju. Navedeno se odnosi i na izbor zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika odnosno župana iz reda hrvatskog naroda u jedinici u kojoj pripadnici neke nacionalne manjine čine većinu stanovništva.

Image
PLENKOVIĆ I MILANOVIĆ GURAJU ČLANOVE OBITELJI NA IZBORIMA, ALI NISU JEDINI: /

Na listama bračni parovi, braća i sestre, rođaci...

Image
PLENKOVIĆ I MILANOVIĆ GURAJU ČLANOVE OBITELJI NA IZBORIMA, ALI NISU JEDINI: /

Na listama bračni parovi, braća i sestre, rođaci...

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Glasovanje traje od 7 do 19. Ne zaboravite osobnu ispravu!

Prema informacijama i uputama objavljenima na stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP) na lokalnim izborima biramo članove općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština i Gradske skupštine Grada Zagreba - predstavnička tijela jedinica te općinske načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike - nositelje izvršne vlasti u jedinicama. U pojedinim jedinicama biraju se i zamjenici općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina odnosno iz reda hrvatskog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovanje traje neprekidno od 7:00 do 19:00 sati. Ako se birač zatekne na biračkom mjestu u 19:00 sati, omogućit će mu se glasovanje i nakon 19:00 sati.

Na glasovanje birač mora ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu ili vozačku dozvolu odnosno koju drugu javnu ispravu s fotografijom na temelju koje predsjednik biračkog odbora ili od njega ovlašteni član nedvojbeno utvrđuje identitet birača i provjerava da li je birač upisan u izvadak iz popisa birača. Ako predsjednik biračkog odbora ili od njega ovlašteni član utvrdi da birač nije upisan u izvadak iz popisa birača, uputit će birača državnom tijelu nadležnom za popis birača kako bi pribavio potvrdu za glasovanje (tzv. plavu potvrdu) pomoću koje se dokazuje da ima pravo glasovati na tom biračkom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovanje se obavlja osobno na biračkom mjestu glasačkim listićem.

Svaki birač dobit će četiri vrste glasačkih listića

Svaki će građanin s pravom glasa na svome biračkom mjestu dobiti četiri vrste glasačkih listića i to za:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- izbor članova općinskog/gradskog vijeća

- izbor članova županijske skupštine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- izbor općinskog načelnika/gradonačelnik

- izbor župana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za izbor članova predstavničkih tijela jedinica glasuje se samo za kandidacijske liste navedene na glasačkom listiću. Glasački listić se popunjava tako da se zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste za koju se glasuje.

Za izbor općinskog načelnika, gradonačelnika i župana, glasovati se može samo za kandidate navedene na glasačkom listiću. Glasački listić se popunjava zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg birač glasuje. Glasovanjem tj. zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata, ujedno se glasuje i za njegova zamjenika/e, te nema mogućnosti odvojenog glasovanja za zamjenike kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri su slučaja kada su glasački listići nevažeći: neispunjeni glasački listić, glasački listić popunjen na način da se ne može sa sigurnošću utvrditi za koju je kandidacijsku listu ili kandidata birač glasovao te glasački listić na kojem je birač glasovao za dvije ili više kandidacijskih lista odnosno na kojem je birač glasovao za dva ili više kandidata.

Image
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

HDZ predložio 6097 promatrača, a SDP 550

Gotovo 10.500 promatrača, a broj im još nije konačan, želi promatrati nedjeljne lokalne izbore. Glavninu promatrača, njih 6097, predložio je HDZ, koji tradicionalno ima brojne promatrače. SDP ih je predložio 550, HNS 361, Most 307, HSS 200, SDSS 157, a stranka Milana Bandića 116.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalne izbore pratit će i 137 promatrača udruge U ime obitelji, kao i promatrači nezavisnih listi, odnosno kandidata. Najbrojniji su (137), promatrači Mirka Duspare, jednog od šest kandidata za gradonačelnika Slavonskog Broda, potom promatrači Vladimira Šišljagića, nezavisnog kandidata za osječko-baranjskog župana (84), te Hrvoja Burića, nezavisnog kandidata za gradonačelnika Rijeke (70).

Pravo promatranja izbornog postupka, provedbe izbora i rada izbornih tijela imaju promatrači političkih stranaka i nezavisnih listi koji su predložili kandidacijske liste, odnosno kandidate, promatrači nevladinih udruga, te strani promatrači – njih je 22, a dolaze iz sedam država, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Poslodavci, omogućite zaposlenima odlazak na birališta'

DIP je također preporučio poslodavcima da u nedjelju, na dan lokalnih izbora, svoje poslovanje organiziraju tako da svim zaposlenicima koji taj dan rade omoguće izlazak na birališta.

Iz DIP-a navode kako je Ustavom i zakonom propisano da hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo. Slijedom toga, napominju, svim biračima koji žele glasovati na predstojećim izborima treba omogućiti da biračko pravo i ostvare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SVE O LOKALNIM IZBORIMA MOŽETE PROČITATI OVDJE

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo