KAO IZ CRTIĆA / Bik u bijegu, mnogi navijaju da ga ne ulove, a vlasnik kaže: 'Zovu me ljudi da bi ga udomili'

Bik težak više od 650 kilograma pobjegao je iz klaonice

26.10.2019.
19:09
VOYO logo

Policija i dalje traga za bikom odbjeglim iz jedne kaštelanske klaonice. Bik je pobjegao jučer poslijepodne prema šumi iznad naseljenog dijela Rudina u Kaštel Starom.

Angažirana je lovačka udruga i veterinari, a policija je upozorila građane i građanke da mu se, ako ga uoče, ne približavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bik težak više od 650 kilograma, nakon što je pobjegao iz klaonice ušetao je Ivani Klarić u dvorište gdje je posljednji put i viđen."Ja sam izašla i pogledala desno, a on kopitom grebe i ja govorim: evo lički medvjed. Nisam znala, to je bilo ogromno nešto. Vratim se u kuću, ja govorim da haluciniram, nešto mi nije jasno – gdje će biti bik, ustvari krava sam mislila. I onda sam zvala susjedu, i kažem joj daj molim te pogledaj kroz prozor je li stvarno meni krava ispred vrata. A u stvari, to je bio bik".

Jasno je da je mladi bik brzo shvatio što mu se sprema. Kako je pobjegao nije jasno ni vlasniku Petru Skeji: "Valjda kad je osjetio krv i osjetio se ugrožen, on je jednostavno reagirao ovako kako je reagirao. To je velika i masivna životinja, i kad ona krene nju je jako teško obuzdati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bože sačuvaj, mislim takav šok doživjeti, to je strašno. Da ujutro kad se probudiš vidiš bika ispred vrata", kaže Klarić.

Riječ je o vrsti šarole koja je naučena živjeti u prirodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na pola su divlji, s time da opet znaju vlasnika jer vlasnik dolazi njima svakodnevno, donosi im nešto za lizanje tako da ne bi skroz podivljali. Što očekivati od ovog junca - ja ne znam, sve je moguće", kaže veterinar Davor Blinja.

"Ja jel' se bojim bika? Ma ne, navikli smo mi na bikove ovdje, ali ne bi mi bilo svejedno", kaže uz smijeh Tihana Plazonić, a Anka Piteša dodaje: "U najboljem slučaju bježala bih, ne znam - sigurno ne bih reagirala onako kako se očekuje, onako nešto pametno. Panika bi zavladala sigurno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, oni koji se bave bikovima tvrde da oni ne napadaju ljude. Zlatno je pravilo da ih se ne smije provocirati.

"Vidjeli ste, djeca su s njima i sve. Straha nema nikakvog, a da se ne treba pripaziti - treba se pripaziti", ističe Ivan Popović Bilić, organizator borbe bikova, a Marica Gabrilović kaže: "Tu bih sigurno pobjegla. Nisam toliko hrabra da bi se suprotstavila njemu, tom velikom biku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi zagovaraju da se životinju poštedi budući da je spretno izbjegla sigurnu smrt. U međuvremenu, vlasniku klaonice javljaju se one koji ga žele udomiti: "Ne prestaju zvoniti telefoni o udomljavanju. Što je meni smiješno, kao da je pas ili mačka, a ne bik od 700, odnosno 650 kilograma".

Ako ga ulove živog, vlasnik kaže da ga neće vratiti u klaonicu, a Ivan Mornar, predsjednik Lovačke udruge Donja Kaštela, istaknuo je u razgovoru za RTL Danas da građani i građanke ne trebaju strahovati jer je bik sada u svojem prirodnom okruženju. Bik, kaže, može biti uhvaćen i bez da se u njega puca, a najbitnije je da ga se ne uznemirava i da se obavijesti vlasnika.

Lovci će i sutra biti u terenu državnog lovišta Kozjak, a bik bi mogao dugo ostati na slobodi jer je sada u divljini, a divljina je njegovo prirodno okruženje, i neće se spuštati u područje u kojem su građani, zaključio je Mornar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo