BIJESNI I OGORČENI RODITELJI ŠKOLARACA: / 'Autobusi su im neispravni, prokišnjavaju i još dignu cijenu pokaza na 535 kuna!'

Image
Foto: Pixsell

Iz Grada odgovaraju kako karta nije poskupjela nego je samo došlo do promjene u dinamici plaćanja

30.9.2019.
16:53
Pixsell
VOYO logo

"Već duže vrijeme imamo problem s prijevoznikom Samoborček. Autobusi su loši i neispravni, nema klime, prokišnjavaju, a cijene su otišle u nebo, to je kap koja je prelila čašu", govori za Vijesti.hr Renata Gregurić, mama jednog samoborskog srednjoškolca.

A da ne pretjeruje najbolje pokazuje to što je njen sin mjesečni pokaz za listopad morao platiti gotovo dvostruko više nego mjesec dana ranije. Umjesto 300 kuna, školarci sada plaćaju čak 535 kuna, dakle jednako kao radnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samoborček ni na koji način roditeljima nije objasnio poskupljenje, a i kada su se konačno oglasili, samo su objasnili postupak. Koliko se može iščitati, očekuju da kartu školarcima plaćaju Grad Samobor i Ministarstvo obrazovanja, i to tako da im Samoborček naplati punu cijenu, a onda se roditelji mogu nadati povratu sredstava koji bi trebao ići preko škola.

Samoborček naplaćuje, a Ministarstvo bi trebalo vratiti

"Na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske i to putem nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja, prijevoz srednjoškolaca se sufinancira sa 75 posto troškova međumjesnog prijevoza i navedeni iznos sufinanciranja ostvaruju svi učenici srednjih škola koji su redovito upisali srednju školu i koji kupuju mjesečnu kartu za autobus, pri čemu udaljenost od škole mora biti minimalno pet kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da Grad Samobor na temelju potpisanog Ugovora sa Prijevoznicima o subvencioniranju učeničkih srednjoškolskih mjesečnih relacijskih pokaznih markica za 2019. godinu, subvencionira cijenu srednjoškolske mjesečne relacijske pokazne markice sa 25 posto njene ukupne cijene, dok nadležno Ministarstvo subvencionira preostalih 75 posto cijene mjesečne markice, pa nakon što nadležno Ministarstvo i to preko Škola, roditeljima izvrši povrat plaćenog novčanog iznosa od 75 posto cijene mjesečne relacijske pokazne karte, proizlazi kako je ista za srednjoškolca odnosno roditelja u cijelosti besplatna", stoji u službenom priopćenju Samoborčeka.

Slično je objasnio i Grad Samobor, ističući kako grad uredno podmiruje svoje obveze izravno prijevoznicima, dok Ministarstvo vraća novac kvartalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrat novca vrši se kvartalno

"Poštovani sugrađani, svjesni smo problema do kojeg je došlo uslijed povećanja cijena mjesečnih pokaznih markica za srednjoškolce. Vlada Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku o sufinanciranju troškova prijevoza učenika srednjih škola za nadolazeću školsku godinu, u iznosu od 75 posto ukupne cijene mjesečne karte. Po izvršenoj kontroli Ministarstvo znanosti i obrazovanja će odobriti financijska sredstva za povrat. Nažalost državna je procedura takva da se isplata povrata novca vrši kvartalno, za razliku od politike Grada Samobora koji svoj dio subvencije u iznosu od preostalih 25 posto cijene, plaća izravno prijevoznicima i time se umanjuje mjesečni iznos koji plaćaju korisnici. Kako smo dosad imali neugodnih iskustava s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, ukoliko se nešto od njihovih obećanja izjalovi, Grad Samobor će kao i uvijek uskočiti te se u konačnici cijene neće za nikoga mijenjati", stoji u odgovoru grada na njihovoj službenoj Facebook stranici.

Ističu kako do poskupljenja dakle nije došlo, nego je samo izmijenjen način plaćanja. No priznaju kako je velik propust napravljen u pravovremenom obavještavanju građana za što „odgovornost podjednako snose Gradska uprava Grada Samobora i koncesionar javnog prijevoza", zaključuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo