oglasili se susjedi / BiH negira analizu SOA-e: 'U BiH ne postoje enklave koje predstavljaju sigurnosni rizik za regiju'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Analitičari SOA-e upozorili su i na dodatni rizik kojega predstavlja povratak džihadista iz Sirije i Iraka u matične države

22.9.2020.
16:08
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara ustvrdio je kako su netočne ocjene da u BiH još uvijek postoje izolirane enklave u kojima se prakticira radikalni islam, odbacivši upozorenja o sigurnosnim rizicima u regiji hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

„Kao ministar unutarnjih poslova Federacije BiH ističem da u BiH ne postoje nikakave enklave u kojima se prakticira radikalno tumačenje islama i u kojima se ne priznaju zakoni i demokratski poredak države", izjavio je Čampara kako ga citira bosanskohercegovačka agencija Patria (NAP) .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću SOA-e, koje je javnosti postalo dostupno prošlog tjedna, stoji ocjena o tome da u susjednim državama "postoje enklave u kojima se prakticira radikalno tumačenje islama te se ne priznaju zakoni i demokratski poredak države domaćina, što predstavlja sigurnosni rizik".

Analitičari SOA-e upozorili su i na dodatni rizik kojega predstavlja povratak džihadista iz Sirije i Iraka u matične države, od kojih su brojni na ratište otišli upravo iz takvih enklava. Zaključak je kako ove dvije pojave mogu utjecati na dodatni stupanj radikalizacije i širenje radikalnog tumačenja islama u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čampara je kazao kako BiH ima nultu stopu tolerancije prema terorizmu i radikalizmu ocijenivši kako se u njegovoj zemlji svi problemi koji su s tim povezani uspješno rješavaju, uključujući tu i status povratnika s ratišta u inozemstvu.

"Imamo i osuđujuće presude i izvještaj SOA-e ne stoji. Pretenciozno i neistinito je (tvrditi) da te navodne enklave predstavljaju 'ozbiljan sigurnosni rizik po sve zemlje u okruženju'. Takvih enklava u BiH nema“, tvrdi Čampara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je na dužnost ministra unutarnjih poslova Federacije postavljen kao član Stranke demokratske akcije (SDA), no ranije ovog mjeseca podnio je ostavku na članstvo u predsjedništvu vladajuće bošnjačke stranke, a naznačio je i kako bi je mogao u potpunosti napustiti.

Čampara je u pismu-ostavci ujedno optužio ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića za napad na njegove "suradnike, čast i obitelj" odnosno za spletkarenje potaknuto unutarstranačkim obračunima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problematiziranju dijela godišnjeg izvješća SOA-e o sigurnosnoj situaciji u regiji u utorak se pridružio i Nermin Nikšić, predsjednik oporbene Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i ujedno predsjednik Zajedničkog povjerenstva parlamenta BiH za nadzora nad OSA-om.

Nikšić je za lokalne medije u BiH ocijenio kako je izvješće SOA-e, u dijelu koji se odnosi na stanje u BiH, potvrda da hrvatska obavještajna služba operativno djeluje u susjednoj državi, što je nazvao "opasnim". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pored niza navoda (u izvješću) koji apsolutno ne stoje, očekujem da službene institucije BiH, prije svih OSA, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH, reagiraju na ovaj SOA-in godišnji izvještaj o sigurnosnim prilikama", kazao je Nikšić kako ga citira portal pressmedia.ba, navodno blizak upravo Čampari.

Nikšić je objavljivanje navoda SOA-e povezao i s prošlotjednim posjetom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kazavši kako je to "interesantno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da namjere nisu krajnje iskrene niti dobrosusjedske, kako ih prikazuju u Hrvatskoj, pokazuju činjenice da vlast Hrvatske nije obavijestila vlasti BiH, kako bi se eventualno sve navedeno razmotrilo i otklonilo kao prijetnja", kazao je Nikšić, uz ocjenu kako se u izvješću SOA-e "krije masa neistina i konstrukcija koje štete ugledu, ali i sigurnosti BiH”.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo