BESPOŠTEDNA BORBA ZA SVAKOG GOSTA: / Europske destinacije mame raznim akcijama, pogledajte što nude Italija, Sicilija, Grčka, Cipar...

Image
Foto: Profimedia

Neke zemlje se čak hvale osiguranim brojem respiratora, no piprema li Hrvatska mjere kojima bi privukla malobrojne goste?

6.6.2020.
22:41
Profimedia
VOYO logo

Mjere borbe protiv epidemije najteže su pogodile turizam i pripadajuće djelatnosti, a iako ima nekih razloga za optimizam, mračne procjene govore i o nezapamćenom padu prometa od 80 posto na globalnoj razini.

KLINIČKA SMRT TURIZMA: Velika analiza svjetske ekonomije otkriva zastrašujuće posljedice krize, Hrvatska među najteže pogođenima Uz male otočne države, čiji BDP ovisi o turizmu, najteže je pogođena Europa na koju otpada 50 posto međunardonih turističkih dolazaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KLINIČKA SMRT TURIZMA: /

Velika analiza svjetske ekonomije otkriva zastrašujuće posljedice krize, Hrvatska među najteže pogođenima

Image
KLINIČKA SMRT TURIZMA: /

Velika analiza svjetske ekonomije otkriva zastrašujuće posljedice krize, Hrvatska među najteže pogođenima

Brojne zemlje se nadaju barem domaćim turistima i pozivaju građane da ljetuju u domovini, no turističke sile starog kontinenta krenule su u veliku ofenzivu, piše Jutarnji koji je popisao mjere koje pripremaju druge mediteranske zemlje, ali i Hrvatska

Svima koji se zaraze besplatan smještaj

Prema pisanju grčkog medija Ekathimerini te najavama glasnogovornika grčke vlade Steliosa Petsasa, Grčka će svim turistima koji se razbole od Covida-19 tijekom boravka u zemlji plaćati smještaj. “Ne očekujemo puno takvih slučajeva jer je epidemiološka situacija kod nas, kao i u zemljama iz kojih dolaze turisti, dobra”, rekao je Petsas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaraženima smještaj, hrana i lijekovi, a imaju i dosta respiratora

I ciparska je vlada najavila da će svim turistima koji se tijekom boravka u zemlji zaraze koronavirusom plaćati smještaj, ali oni su posebno naglasili kako snose troškove i svih potrebnih lijekova, hrane i pića. Jedino što će turist u tom slučaju morati plaćati sam bit će putni troškovi za povratak kući. Ističu i kako je osigurano 200 respiratra.

Besplatne ležaljke i suncobrani

Bugarske mjere su skromne ali postoje - na 17 od 132 bugarske plaže turisti će moći koristiti besplatne ležaljke i suncobrane, dok će cijene na ostalima iznositi između 1 i 5 leva (od 0,50 do 2,5 eura).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Higijenski certifikati

Turski pristup je nešto konkretniji – uveli su stroge higijenske standarde, a svi ugostitelji koji ih poštuju dobit će posebne certifikate. Tako se nadaju privući goste u zemlju u kojoj se koronavirus pojavio dosta kasnije, ali koja je tek ove subote ukinula mjeru obveznog ostanka kod kuće.

Svako treće noćenje plaća država

No najdrastičnije mjere povukla je Italija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sicilijanska regionalna vlada ovih je dana najavila dosad najdirektniju subvenciju za dolazak stranih turista: pripremili su 75 milijuna eura vrijedan paket kojim će turistima subvencionirati dio smještaja na otoku koji živi od turizma.

U slučajevima rezervacije tri odnosno šest noći na otoku, Sicilija će turistima pokrivati trošak jednog odnosno dva noćenja, a u planu su i voucheri za turističke i kulturne sadržaje. Osim toga, razmišlja se dio novca preusmjeriti u subvencioniranje aviokarata za goste, ali to, prema pisanju britanskog dnevnika The Guardian, zasad nije službeno potvrđeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj sve po starom

Prema za sada potvrđenom, Hrvatska ne priprema nikakve posebne mjere. U turističkoj zajednici lansiralu su kampanju kojoj ističu dobro epidemiološko stanje u Hrvatskoj, no nisu istaknuli nikakve posebne pogodnosti za strane goste, piše Jutarnji.

OBJAVILI NOVI SLOGAN I VIDEO KOJIM HRVATSKA POKUŠAVA SPASITI ŠTO SE SPASITI DA: Rekli su i jasno na koga ciljaju Slično je i sa zravstvenim uslugama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno ne postoje posebna pravila. Osigurane osobe drugih država članica EU, Lihtenštajna, Norveške, Islanda te Švicarske, koje za vrijeme privremenog boravka u RH obole od koronavirusa, imaju pravo koristiti svu nužnu, odnosno neodgodivu zdravstvenu zaštitu u RH”, poručili su iz HZZO-a.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo