JAČAJNE IZVRSNOSTI / Beroš uručio diplome medicinskim herojima: 100 novih tehničara i sestara spremno za spašavanje života

Image

Osigurano je 13,2 milijuna eura za specijalističko usavršavanje 375 medicinskih sestra i tehničara u djelatnosti hitne medicine koji će pružati širi opseg zdravstvene usluge hitnim pacijentima i povećati učinkovitost postojećih timova, naveo je ministar

2.7.2024.
18:49
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je uručio 100 uvjerenja o položenom specijalističkom ispitu i odobrenja za samostalni rad medicinskih sestara i tehničara specijalista 18 županijskih centara za hitnu medicinu.

„Specijalističko usavršavanje, čiji smo početak svečano obilježili u lipnju prošle godine na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, danas zaokružujemo svečanim uručivanjem prvih Uvjerenja o položenom specijalističkom ispitu u hitnoj medicini i novih odobrenja za samostalan rad medicinskih sestara i tehničara specijalista u djelatnosti hitne medicine. Govorimo o prvom takvom specijalističkom usavršavanju u Hrvatskoj, po uzoru na zapadnoeuropske zemlje, koji ujedno oživotvoruje pokrenute reformske mjere u području ljudskih resursa u smjeru dugoročnog osnaživanja zdravstvene skrbi s pacijentom u središtu. Iz navedenog je jasno vidljiv kontinuitet zdravstvene politike ove Vlade koja je prepoznala značaj i snagu medicinskih sestara i tehničara te je u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurala financijska sredstva u iznosu 13,2 milijuna eura za specijalističko usavršavanje 375 medicinskih sestra i tehničara u djelatnosti hitne medicine koji će pružati širi opseg zdravstvene usluge hitnim pacijentima i povećati učinkovitost postojećih timova“, izjavio je ministar Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnjoj svečanosti uručeno je 100 Uvjerenja o položenom specijalističkom ispitu i odobrenja za samostalan rad medicinskih sestara i tehničara specijalista 18 županijskih zavoda za hitnu medicinu koji će temeljem stečenih kompetencija moći samostalno propisivati i primjenjivati lijekove tijekom određenih životno ugrožavajućih stanja. Nove ovlasti definirane su pravilnikom kojim se uređuje specijalističko usavršavanje prvostupnika sestrinstva iz hitne medicine.

S detaljima ovog važnog reformskog iskoraka, uz ministra zdravstva, okupljenim uzvanicima i predstavnicima medija obratili su se i prim.Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, dr. Antun Bajan, voditelj Programa specijalističkog usavršavanja medicinskih sestara i tehničara u djelatnosti hitne medicine, Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, ispred Ministarstva zdravstva Ivana Portolan Pajić, dvoditeljica NPOO projekta specijalističkog usavršavanja medicinskih sestara i tehničara u djelatnosti hitne medicine, Snježana Krpeta,posebna savjetnica ministra za djelatnost sestrinstva te Andreja Maček, predstavnica specijalista hitne medicinske službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Upravo na inicijativu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prvi put u zdravstvenom sustavu uvedeno je specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara. Zahvaljujemo ministru Berošu koji je prepoznao našu inicijativu i uvažio potrebu za proširenjem kompetencija medicinskih sestara i tehničara u djelatnosti hitne medicine kako bi pacijentima omogućili još kvalitetniju i sigurniju hitnu zdravstvenu skrb. Čestitam svim novim medicinskim sestrama i tehničarima specijalistima u djelatnosti hitne medicine, a novoj generaciji koja je započela svoj ciklus specijalističkog usavršavanja želim puno uspjeha u učenju i stjecanju novih znanja i vještina“, istaknula je prim. Maja Grba Bujević.

Voditelj specijalističkog usavršavanja u djelatnosti hitne medicine u Hrvatskoj dr. Antun Bajan naznačio je kako je potreba za organiziranom specijalističkom izobrazbom medicinskih sestara i tehničara prepoznata još prije više od 18 godina osnivanjem prvog povjerenstva u Ministarstvu zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, u proteklom vremenu donesena su čak četiri pravilnika o specijalističkoj izobrazbi medicinskih sestara i tehničara u hitnoj medicini, ali njihova realizacija je čekala do sada. „Ovom prvom specijalizacijom sestrinstvo u Hrvatskoj osim svoje pune vertikalne izobrazbe dobilo je i neobično važnu horizintalnu izobrazbu koju možemo zahvaliti ministru Berošu koji je prepoznao njegovu važnost i svojim autoritetom omogućio njezinu realizaciju. Danas promoviramo prvih 100 prvostupnika sestrinstva specijalista hitne medicine. Oni će, već od sutra preuzeti vrlo odgovorne poslove u spašavanju života oboljelih i unesrećenih u cijeloj Hrvatskoj“, zaključio je dr.sc. Antun Bajan.

Činjenica je da ovim prvim ciklusom specijalističkog usavršavanja prvostupnika sestrinstva diljem Hrvatske ulazimo u društvo zemalja EU. Usavršavanje služi kao platforma za razvoj daljnjeg specijalističkog usavršavanja u Hrvatskoj, takozvanog task-shiftinga u djelatnostima koje su najzahtjevnije po zastupljenosti oboljenja naših građana. Navedenim unapređenjima sustava pratimo trendove razvoja ljudskih resursa i svrstavamo se uz bok EU državama s najboljim praksama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Provedbom ove reformske mjere, koja je dio sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava, ulažemo u zdravstvene djelatnike u javnom sustavu zdravstva, te zdravstveni sustav dodatno činimo poželjnim mjestom za rad i profesionalni razvoj. U završnoj fazi je i drugi pravilnik za specijalističko usavršavanje iz onkologije, hematologije i kardiologije te smo nostrificirali perfuzioniste. Takvo specijalističko usavršavanje je budućnost hrvatskog sestrinstva kojim omogućujemo bolje ishode liječenja naših bolesnika. Čestitam svim novim specijalistima u djelatnosti hitne medicine i želim im puno uspjeha u njihovom radu. Na kraju, želio bih se još jednom zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovom važnom iskoraku i postignuću u razvoju hitne medicinske službe – Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu, županijskim zavodima za hitnu medicinu, Hrvatskoj komori medicinskih sestara, fakultetima i veleučilištima kao i djelatnicima Ministarstva zdravstva i svima drugima koji su pomagali u dosadašnjoj realizaciji ovog važnog projekta za razvoj hitne medicinske službe i cjelokupnog zdravstvenog sustava“, zaključio je Vili Beroš, dr. med.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo