'Pritisak je na svima' / Beroš poziva na razgovor Sindikat sestrinstva, o covid potvrdi kaže: Radnici u zdravstvu dužni su ne ugroziti pacijente

Image
Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Ministar zdravstva je rekao da su puno napravili oko povećanja plaća, ali za protivljenje epidemiološkim mjerama, nema popuštanja

23.9.2021.
13:32
Slavko Midžor/Pixsell
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš, nakon što se jutros javnosti objavio priopćenjem povodom protesta Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno (SMSTZ) na Zrinjevcu u Zagrebu, o tome je govorio i uoči sjednice Vlade.

Prosvjednici su navodili "neadekvatno plaćen prekovremeni rad i rad na blagdane, sistematizacija radnih mjesta, ucjene i prijetnje zbog necijepljenja, beneficirani radni staž, rad van kompetencija te priznavanje visokoškolskog obrazovanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš je na novinarsko pitanje o tvrdnjama o "ucjenama zbog necijepljenja" rekao prvo:

"Nama je zadatak povećati sigurnost svih nas, a ne ikoga kažnjavati. Izvjesno je i jasno da u Hrvatskoj u ovom trenutku ne postoji volja prisiljavati ikoga na cijepljenje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Na Zrinjevcu /

Traje prosvjed medicinskih radnika: 'Od pljeska do pljuske'

Image
Na Zrinjevcu /

Traje prosvjed medicinskih radnika: 'Od pljeska do pljuske'

"Međutim, znamo jedan jedini način koji drži vodi sa stručnog i znanstvenog utemeljenja, a on je da netko tko ulazi u sustav iz razloga zdravstvene i epidemiološke sigurnosti, mora imati potvrdu ili o preboljenju ili o cijepljenju ili, a išli smo toliko daleko, omogućili smo svima u prijelaznom razdoblju i besplatno testiranje, jer nismo htjeli raditi diskriminaciju i nekome onemogućavati pravo na posao u ovim vrlo delikatnim okolnostima", kazao je:

"Broj cijepljenih u zdravstvenom sustavu raste. Mislim da je porastao upravo prošli tjedan. Da li je riječ o reakciji na najavu covid potvrde ili ne, ne znam, ali me to doista veseli."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da radnici u zdravstvenom sustavu koji dolaze u dodir s bolesnima, imaju dužnost prema pacijentima da ih ne ugrožavaju:

'Tko neopravdano izostane s posla...'

"Ako se netko iz vlastitih razloga ne želi cijepiti, nije prebolio i odbija antigensko testiranje, to će morati biti evidentirano evidencijama u zdravstvenim ustanovama i vrlo vjerojatno netko za taj period neće dobiti naknadu za rad… Ne vjerujem da će postojati takvi ljudi. Oni, naime, rade i sebi najveći problem, ali isto tako i sustavu koji mora naći zamjenu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neopravdano odustaju od svog posla, mogu se izložiti tome da ne dobivaju naknade", dodao je.

"Mogu poštivati nečije uvjerenje, ali sam antigenski test nije niti neko primanje nekakvih kemikalija, za koje bi netko mislio da bi bilo upitno", rekao je i to, a na pitanje je li se pri donošenju ovakvih odluka konzultirao s pravnim službama, odgovorio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno. Apsolutno."

Dodao je da se više ministarstava konzultiralo s pravnim službama kako bi osigurala da sve bude po zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za protestno okupljanje rekao je:

"Podržavam prosvjed, on je demokratski, legitimni čin. Međutim, kad govorimo o supstratu, moramo znati što su činjenice i ne smijemo manipulirati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jednom je, kazao je, pozvao prosvjednike da dođu na razgovor u ministarstvo "kao što su neki drugi sindikati koji zastupaju slične interese, bili". Kazao je da se baš zato s tim sindikatima i došlo do određenih postignuća:

"U travnju prošle godine smo dodatkom trećim kolektivnog ugovora riješili pro futuro pitanje prekovremenih. Isto tako svjedočite da smo 16. rujna… riješili i pitanje zaostataka isplate povećanja plaće na račun prekovremenih. Za to su osigurana i sredstva. Eto, jedan dio tih traženja je riješen upravo zahvaljujući razgovoru sa sindikatima koji su ukazivali na tu problematiku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protest je demokratski čin

Rekao je "da žele i hoće rješavati probleme koji su prisutni, da žele i hoće razgovarati":

"Ali idemo redom. Kad je riječ o uredbi o koeficijentima, u završnoj fazi međuresornog usaglašavanja je njena konačna verzija. Upravo dogovaramo na većinu ovih pitanja, a to je uvažavanja edukacije magistara sestrinstva. Dakle, apsolutno prepoznajemo važnost dodatne edukacije visokoškolskog obrazovanja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, isto tako moramo biti svjesni financijskih ograničenja. Dakle, ne može svatko tko je samoinicijativno završio školu, što je jako dobro i pozitivno, što podržavamo, ipak dobiti onaj koeficijent za koji misli da mu pripada. Jer, na taj način mi ne bismo vodili sustav, mi ne bismo imali sve one radnike koji su potrebni", rekao je Beroš i to.

"Prepoznajemo realnost, upravo smo uveli povećanje koeficijenata za magistre sestrinstva po pojedinim položajnim mjestima kao što su glavne sestre i neka druga položajna mjesta. Ali ne samo položajna, već i stručna, gdje struka, gdje su same sestre prepoznale neke djelatnosti koje su od iznimne važnosti", rekao je usto da rješavaju i pitanje vozača saniteta, ali da sve ima svoju proceduru i da će i to uskoro biti riješeno, da se može razgovarati i o naknadama za rad na blagdane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema tome, apsolutno legitiman demokratski čin, ali pozivam prvo na razgovor", kazao je.

Osvrnuo se na još nešto:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O napadu na štand za testiranje

"Ovo što sam sada čuo, čitao u automobilu na putu na sjednicu Vlade, da su pojedini građani gađali jajima štand za testiranje, ako je istina, to moram osuditi. Naime, mi smo tu u ulozi zaštite i zdravlja i života hrvatskih građana. Tko to ne vidi, ne znam kako možemo pomoći."

"Tko je protiv toga? Ja ne znam tko može biti protiv toga?", kazao je o protivnicima epidemioloških mjera, čak i testiranja i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pritisak nam je svima. I nama koji vodimo borbu protiv covida i svim građanima. I moramo biti solidarni… Povjerenje u znanost i struku je mislim najbolji način."

Cijeli razgovor ministra Beroša s novinarima, pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo