BEROŠ POD PALJBOM OČAJNIH RODITELJA: /

'Sramota je preblaga riječ; 'Tko je zaključio da je 15 minuta dovoljno? Ovo treba kazniti zakonom!'

Image
Foto: Thinkstock

'Tužno je gledati kako netko kao Vi, koji je bio pravo osvježenje i činilo se kao političar za primjer, sroza sebe u svega nekoliko dana zbog izbora i stranke', poručuje jedna majka,

1.7.2020.
14:04
Thinkstock
VOYO logo

Ministar zdravstva je potvrdio kako je zaključeno da je usprkos koronavirusu važno osigurati boravak roditelja s djetetom na bolničkom liječenju temeljem dobi i trajanja liječenja. Na svom Facebooku se pohvalio kako će biti dopušteni posjeti djeci, ali samo 15 minuta.

Image
BEROŠ POTVRDIO DOBRU VIJEST ZA RODITELJE: /

Omogućit će se bolnički posjeti djeci, ali najviše 15 minuta

Image
BEROŠ POTVRDIO DOBRU VIJEST ZA RODITELJE: /

Omogućit će se bolnički posjeti djeci, ali najviše 15 minuta

"Sramotno je što pri donošenju ove odluke niste uključili stručnjake mentalnog zdravlja koji bi vam, sigurna sam, ukazali na neprocjenjivu važnost podrške obitelji u ionako teškom i stresnom razdoblju. Važno je paziti i biti odgovoran, no još je važnije misliti dugoročno na posljedice koje ova odluka ostavlja na mentalno zdravlje djece i obitelji. Bez mentalnog zdravlja nema ni jednog drugog zdravlja. U trenutku kada se otvaraju granice za ljude koji dolaze iz BiH, ova odluka ima još veću težinu zbog neujednačenosti kriterija", jedan je od konstruktivnih komentara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali se uglavnom samo zgražaju nad odlukom koja je prema njima sramotna.

"Sramota. Zanima me tko će štopati vrijeme. Podhitno jednom roditelju dopustiti da bude konstantno uz svoje dijete ako želi, makar na podu spavao. Ovom vašom metodom stvarate nove psihičke bolesnike", komentira jedan korisnik. "Zamolila bih vas da nam otkrijete koji su to eksperti koji su zaključili da je 15 minuta posjeta djetetu dovoljno za... nešto. Na sramotu im podržavanje ovakve besmislene odluke! Tih 15 minuta ne zadovoljava niti potrebu roditelja da vidi dijete, a kamoli emocionalne i psihičke potrebe djeteta na bolničkom liječenju. Ovo je dodatno omalovažavanje i djece i roditelja. Zadržite si tih svojih 15 minuta, a djeci i roditeljima dajte ono što im treba i što traže", poručuje druga korisnica. Zašto je roditelj opasniji za dijete od medicinskog osoblja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sramotno je preblaga riječ za ovo. Da živimo u normalnom svijetu vaša izjava bi trebala biti kažnjiva zakonom! Odvajati djecu od roditelja... pod krinkom pandemije! Nedopustivo!", komentira. "Poštovani ministre, rezultat nije dobar! Zašto eksperti nisu zaključili da je dijete u većoj opasnosti (ugrozi) da od medicinskog osoblja dobije SARS CoV-2 nego od jednog od roditelja? U svakoj civiliziranoj državi bi bio red da roditelj ima mjesto uz svoje dijete."

"Ovo je sramotno. Pa ne treba biti stručnjak da se zna da je 15 minuta previše premalo i da će stvoriti traumu djetetu čija mama tek što mu je stigla mora ga ponovno napustiti. Kao da se igrate sa svima nama i smijete nam se u lice. Uz sve dužno poštovanje, jedva čekam nedjelju u nadi da vas više nećemo gledati na funkcijama koje trenutačno obnašate. Tužno je gledati kako netko kao vi, koji je bio pravo osvježenje i činilo se kao političar za primjer, sroza sebe u svega nekoliko dana zbog izbora i stranke", napisala je jedna mama, a druga korisnica poručuje: "Uz dužno poštovanje ministre, nadam se da će vas na izborima kazniti svi roditelji male djece Lijepe naše radi ovakvih odluka. Sretno u nedjelju!", samo je dio poruka koje je njegova objava skupila u manje od sat vremena.

Skupili više od 35.000 potpisa

Udruga Roditelji u akciji Roda objavila je u srijedu da je prikupila više od 35.000 potpisa roditelja na peticiju kojom se od Ministarstva zdravstva traži hitno ukidanje zabrane posjeta i boravka roditelja uz dijete na bolničkom liječenju, što je uvedeno kao epidemiološka mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peticijom se traži od Ministarstva ukidanje zabrana i žurno sastavljanje epidemiološkog protokola koji će osigurati boravak roditelja uz dijete u bolnici, istaknule su predstavnice udruge na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena peticija i zahtjevi roditelja. Zabranom posjeta i boravka roditelja uz hospitalizirano dijete krše se prava roditelja na suodlučivanje u liječenju djeteta, a ukidaju se i prava djeteta na odgovarajuću skrb, istaknula je Kristina Turudić Leko iz udruge Roda.

Zabrane koje su uvele hrvatske bolnice u doba epidemije u suprotnosti su sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, europskih i svjetskih stručnih društava te se protivi medicini utemeljenoj na dokazima, upozorile su predstavnice udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklih nekoliko mjeseci udruga Roda uputila je nekoliko uzaludnih apela Ministarstvu zdravstva i stručnim društvima u Hrvatskoj kako bi ih se upozorilo na kršnje prava djece i roditelja, no do danas nije stigao odgovor, rekla je koordinatorica udruge Branka Mrzić Jagatić.

Predstavnice udruge poručuju da pratnja i boravak roditelja uz dijete tijekom hospitalizacije nije nadstandard, a boravak roditelja uz dijete je epidemiološki siguran ako se poštuju epidemiološke mjere koje vrijede u Hrvatskoj. Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknula je da njezin ured podržava mogućnost boravka roditelja uz djecu u bolnici, kao jedno od temeljnih dječjih prava prema konvenciji o pravima djeteta.

Traže da objava na čemu se uopće temelji takva odluka

Ured pravobraniteljice ocjenjuje neprihvatljivim ograničavanje posjeta djeci u bolnicama u izvanrednim okolnostima panedemije te je uputio preporuke Ministarstvu zdravstva da objavi stručne reference na kojima temelji takva ograničenja s obzirom da Svjetska zdravstvena organizacije i UNICEF preporučuju boravak roditelja uz dijete u bolnici, rekla je pravobraniteljica.

Stoga je uputila apel Ministarstvu da izradi jasna pravila utemeljena na stručnim preporukama..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrzić Jagatić je upozorila i da se zbog epidemioloških mjera u rodilištima uskraćuje pravo rodilje na pratnju pri porodu, što je, istaknula je, također suprotno smjernicama stručne javnosti i medicine utemeljene na dokazima.

Iako postoji načelna suglasnost da se omogući rodilji pratnja, u praksi postoje brojne barijere pa se od pratnje traži testiranje na covid-19, 48 sati prije poroda, o trošku obitelji, te pohađanje priprema za porod koji se zbog pandemije ne održavaju, rekla je Mrzić Jagatić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike