reforma zdravstva / Beroš o tome tko će plaćati više, koji će liječnici i popodne dolaziti u domove zdravlja, ali i listama čekanja

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Na pitanje o manjku obiteljskih liječnika rekao je kako je riječ o naslijeđenom problemu

21.10.2022.
21:02
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u petak kako polica dopunskog zdravstvenog osiguranja neće poskupjeti, ostaje 70 kuna mjesečno, no poskupljuje participacija za one koji nemaju dopunsko osiguranje, a takvih je 600 tisuća u RH.

"HZZO neće poskupiti dopunsko osiguranje i to je naš cilj. Ne želimo dodatno teretiti građane, pogotovo u kontekstu ovakve ozbiljne ekonomske situacije u zemlji i u svijetu. Namjerno smo ostavili cijenu na 70 kuna", kazao je Beroš za Novu TV referirajući se na najavljenu zdravstvenu reformu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, dodao je, kao pokušaj regulacije tržišnih aspekata u zdravstvu povećali su participaciju sa 2000 na 4000 kuna za one bez dodatnog osiguranja. "To je maksimum koji netko tko nije osiguran u zdravstvu može platiti", istaknuo je resorni ministar.

Na pitanje o dvije milijarde kuna koje zdravstvo gubi od trošarina na duhanske proizvode Beroš je uzvratio kako je to 'krivo gledanje na stvari'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
protestni skup /

Beroš nakon sastanka s mladim liječnicima: 'Reforma zdravstva ne rješava se prosvjedima na ulici...'

Image
protestni skup /

Beroš nakon sastanka s mladim liječnicima: 'Reforma zdravstva ne rješava se prosvjedima na ulici...'

"Vlada, u suradnji s Ministarstvo zdravstva i Ministarstvom financija, svake godine daje daleko više novca od te dvije milijarde od posebnog poreza na duhanske proizvode… To je ogroman novac, ali morate uzeti u obzir da smo 2021. godine dobili 6,8 milijardi, a ove godine zasad 2,4 milijarde dodatnog novca. Jamstva postoje i to je sve skupa dogovoreno", naveo je ministar.

Na pitanje o manjku obiteljskih liječnika rekao je kako je riječ o "naslijeđenom problemu" koji nije iz njegovog mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorim o novcu koji smo izdvojili za specijalizacije. Svakako ćemo nastojati poboljšavati organizacijske, financijske i kadrovske uvjete u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i privući te ljude… Zbog toga bi mladi liječnici trebali dobiti priliku da, nakon završetka obrazovanja, godinu dana provedu radeći u ordinaciji pod nadzorom iskusnijeg liječnika", pojašnjavao je Beroš.

Sistematski pregledi u drugom kvartalu iduće godine

Beroš se osvrnuo i na program sistematskih preventivnih pregleda koji će, kaže, biti prilagođeni novim međunarodnim smjernicama te bi mogli "zaživjeti u drugom kvartalu sljedeće godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Referirajući se na nelogičnosti i duge termine čekanja za specijalističke preglede, Beroš je rekao kako "vrlo često dolazi do preklapanja termina" te nije zadovoljan načinima vođenja listi čekanja u HZZO-u. "Mi ćemo odrediti što je prihvatljiva lista za pojedine medicinske preglede…", rekao je ministar.

Najavio je i kako će bolnički liječnici dolaziti u popodnevnim satima u domove zdravlja, primjerice kardiolog da bi napravio ultrazvuk srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo