BEROŠ KAŽE DA JE INTERES ZA CIJEPLJENJE VELIK: / 'Traži se cjepivo više. Vjerujem da ćemo postići procjepljenost veću od 70 posto'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ministar zdravstva otkrio je kako neće biti popuštanja mjera te kako je Hrvatska predbilježena za dodatne doze cjepiva, a otkrio je i koliko novca je potrošeno na suzbijanje epidemije

11.1.2021.
21:13
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je kako unatoč poboljšanju epidemiološke situacije u zemlji i smanjenju pritiska na zdravstveni sustav, nema popuštanja mjera. "Epidemiološka situacija je bolja, pritisak na zdravstveni sustav je sve manji. Želim vjerovati da je to rezultat odgovornosti građana, ali to pokazuje i puni smisao naših mjera. Ne smijemo napraviti ništa što bi ugrozilo ove pozitivne trendove, osobito ako se osvrnemo na zbivanja u okolnim zemljama, na taj takozvani treći val, na moguće posljedice druženja tijekom blagdana, a i s obzirom na specifičnu situaciju u Hrvatskoj, a to je zbivanje u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tamošnje okolnosti mogu pridonijeti širenju epidemije, moramo biti oprezni", rekao je u Dnevniku HRT-a.

Image
ĐIKIĆ KOMENTIRAO PAD BROJA NOVOZARAŽENIH: /

'To vjerojatno nije realno stanje, ali postoji nešto čime možemo biti ohrabreni'

Image
ĐIKIĆ KOMENTIRAO PAD BROJA NOVOZARAŽENIH: /

'To vjerojatno nije realno stanje, ali postoji nešto čime možemo biti ohrabreni'

Stiže još cjepiva

Istaknuo je da je Vlada učinila sve kako bi osigurala 5,6 milijuna doza cjepiva. Zadovoljan je cijepljenjem, jer je interes velik. Otkrio je koliko će doza stići u narednom razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Interes je velik, traži se i cjepivo više. Građani su poklonili vjeru znanosti, struci, medicini. Moramo dosegnuti stupanj procijepljenosti više od 70 posto i vjerujem da ćemo to postići. Popodne je, u dogovoru s Europskom komisijom, potvrđena nova dodatna količina cjepiva od 700.000 doza. Do 17 sati smo EK potvrdili odluku RH da pristupi i da bude pozitivno orijentirana prema toj ponudi. Tjedno dolazi 17.550 doza Pfizerova cjepiva, do kraja ožujka 264.000 doza. Sutra dolazi Modernino cjepivo, do kraja veljače ukupno 52.000 doza, dobre vijesti su i da je AstraZeneca napredovala u procesu te će EMA uskoro odobriti i to cjepivo 29. siječnja. Realno je moguće do kraja ožujka procijepiti milijun građana", naveo je ministar.

Privatni zdravstveni djelatnici, prema njegovim riječima, cijepit će se potkraj siječnja ili početkom veljače. Prioritet su i dalje korisnici domova za starije, djelatnici sustava socijalne skrbi i medicinski djelatnici. U drugoj fazi cijepit će se stariji od 65 godina i kronični bolesnici, a mlađi od 65 na red dolaze potkraj veljače ili početkom ožujka, što uvelike ovisi i o tempu dostavljanja cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije milijarde za liječenje COVIDA-19

Rekao je da o stanju potresom oštećene sisačke bolnice, građevinska struka mora reći svoje. "Inženjeri evaluiraju situaciju u sisačkoj bolnici. Kirurška zgrada je sigurna, prema mišljenju struke, za razliku od drugih zgrada", rekao je.

Država je dosad, napomenuo je, potrošila više od 1,132 milijarde kuna na testiranje i liječenje koronavirusa te bolovanja, a tu su još i troškovi od 82 milijuna za posebne lijekove i 420 milijuna za cjepiva. "Bez sredstava koja su putem robnih rezervi išle na nabavu zaštitne opreme, preko 500 milijuna kuna, ugrubo više od dvije milijarde kuna, s tim da su od tih troškova izuzete prenamjene bolnica poput KB-a Dubrava", zaključio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo