BEROŠ IMENOVAO NOVOG POSEBNOG SAVJETNIKA: / Riječ je o čovjeku povezanom s dvije afere koje su uzdrmale HDZ

Image

Ministar zdravstva Vili Beroš posebnim je savjetnikom imenovao Juricu Kešinu, čovjeka povezanog s rusko-hrvatskom poduzetnicom i donatoricom HDZ-a iz doba Tomislava Karamarka,

10.2.2021.
9:02
VOYO logo

U kabinetu ministra zdravstva Vilija Beroša nedavno je posebnim savjetnikom imenovan Jurica Kešina. On je prije ovog angažmana bio pravnik i stečajni upravitelj, jedno je vrijeme bio i šef odjela za državljanstvo u MUP-u te šef Luke Zadar. No, ušavši u poduzetničke vode, povezao se s ljudima čija su imena redovito punila novinske stupce različitim aferama.

Prikriveni ruski kapital

Prvo je surađivao s Oksanom Dvinski, rusko-hrvatskom poduzetnicom i glavnom aktericom međunarodne afere s nuklearnom energijom. Ona je direktorica nekoliko tvrtki, a među njima je i ugašena Migrit solarna energija. Ta se tvrtka, piše 24sata, prije nekoliko godina trebala uključiti u posao gradnje nuklearne elektrane u Finskoj. U nju su trebali uložiti 1,2 milijarde kuna, no brojni upitnici su se pojavili nakon što je otkriveno da je tvrtka godinu dana ranije imala prihod od 1,38 milijuna kuna, 157.000 kuna dobiti i samo jednog zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finski mediji su posumnjali kako je riječ o paravanu za ruski kapital. U cijeloj priči nije pomoglo ni to što je u vrijeme pregovora o projektu sletjela u Helsinki zajedno s tadašnjim šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom i njegovom suprugom Anom, koja je tad savjetovala njenu drugu tvrtku, Migrit energija. Posao je na kraju propao, a firma je ugašena nekoliko dana nakon odlaska Karamarka s vlasti. U vrijeme pokušaja dogovora s Fincima, novi Berošev savjetnik Kešina bio je njen zamjenik u Migritu.

Dvinski ima još poveznica s HDZ-om. Njena tvrtka Titan nekretnine donirala je stranci 100.000 kuna, a ona je sama sudjelovala i na donatorskim večerama za kampanju bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UHIĆENA JE 'KONZULTANTICA': /

Zbog love MOL-ovog tipa za njenu tvrtku pala je Vlada, a Ana i Tomislav brižno su njegovali i rusku vezu

Image
UHIĆENA JE 'KONZULTANTICA': /

Zbog love MOL-ovog tipa za njenu tvrtku pala je Vlada, a Ana i Tomislav brižno su njegovali i rusku vezu

Milijunsko financiranje HDZ-a

Osim toga, na adresi Zagrebačka 192 nalaze se tvrtka Headline Product koja se bavi proizvodnjom filmova i TV programa, a kojoj je vlasnik i direktor bio Jurica Kešina te sve tvrtke Oksane Dvinski, ali i njena zaklada Nova pokoljenja, koja je, prema pisanjima Nacionala, 2016. služila kao paravan za milijunske ruske donacije HDZ-u, odnosno njihovoj Zakladi Hrvatskog državnog zavjeta. Zaklada Nova pokoljenja surađivala je s HDZ-om i na sufinanciranju puta u Njemačku i održavanju rodne kuće Franje Tuđmana.

Kešina je, pak, od 2019. do 2020. bio prokurist u tvrtki Ekodar-Prerada bilja, čiji je vlasnik Ante Sladić, jedan od uhićenih u aferi Vjetroelektrane, čija je glavna akterica bivša HDZ-ovka Josipa Rimac. Prema optužnici, obećao joj je mito i zemljište u Rogoznici, a transkripti razgovora koji su prisluškivani otkrivaju kako on tvrdi da je "na HDZ potrošio sigurno šest milijuna eura".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi po nalozima ministra

Iz Ministarstva zdravstva potvrdili su da je sam ministar Beroš donio odluku o imenovanju Kešine posebnim savjetnikom. On na toj dužnosti, prema pojašnjenju iz Ministarstva, prema izričitom nalogu ministra treba podršku, pomoć i stručnu potporu. Kešina nije htio komentirati svoje imenovanje, niti povezanost s brojnim akterima afera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo