'okreću pilu naopako' / Beroš brani novi Plan mjera zaštite te vremenske normative. 'Sudjelovala je struka'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kaže kako se u usporedbi s prethodnim Planom i programom mjera zdravstvene zaštite, po prvi puta uvodi vremenski raspon, a što su zdravstvene potrebe pacijenta veće, veći je i vremenski raspon pružanja zdravstvene skrbi. Dodaje i kako nema razloga ni za bojazan od administrativnog rasterećenja te podsjeća na usvojeni pravilnik kojim je dio administrativnih poslova s liječnika primarne zdravstvene zaštite usmjeren na službe HZZO-a

23.8.2023.
16:22
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo zdravstva priopćilo je u srijedu kako nema razloga za negodovanje pojedinaca u javnosti na temu vremenskih normativa predloženih novim Planom i programom mjera zdravstvene zaštite, budući da u izradi tog dokumenta sudjeluje struka.

"Vezano za kritike usmjerene na vremenske normative, ako je ranije za neki postupak bilo predviđeno striktno 20 minuta, a sada je predložen vremenski raspon od 10 do 25 ili 30 minuta, krivo su utemeljene tvrdnje da smo nešto reducirali”, ističe u priopćenju ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako se u usporedbi s prethodnim Planom i programom mjera zdravstvene zaštite, po prvi puta uvodi vremenski raspon, a što su zdravstvene potrebe pacijenta veće, veći je i vremenski raspon pružanja zdravstvene skrbi.

Image
PREKOGRANIČNA MREŽA /

Uz privolu lijekove na recept možete podići u četiri zemlje EU. Od 2025. godine u svim članicama

Image
PREKOGRANIČNA MREŽA /

Uz privolu lijekove na recept možete podići u četiri zemlje EU. Od 2025. godine u svim članicama

Beroš poručuje kako nema razloga za negodovanje pojedinaca u javnosti zbog navodnog izostavljanja struke iz izrade dokumenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 21. srpnja do 20. kolovoza provedeno je javno savjetovanje o novom Planu tijekom kojeg su prikupljena 203 komentara koje će struka analizirati i sigurno konstruktivne uvažiti, a Plan je također na mišljenje poslan Hrvatskom liječničkom zboru i svim liječničkim komorama, navodi Ministarstvo zdravstva.

"Pojedinci koji okreću pilu naopako odnosno prikazuju vremenske raspone kao ugrožavanje učinkovitosti pružanja zdravstvene skrbi, očito imaju druge ciljeve daleko od dobrobiti pacijenata”, poručuje ministar zdravstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trideset godina sam radio i za nekog pacijenta treba mi dvije minute da očitam CT i dvije da ga pitam kako se osjeća. No za drugog, kompleksnijeg treba 40 minuta. Vremenski normativi trebaju biti životni i primjenjivi u realnosti što i činimo u suglasju sa strukom“, kaže.

Dodaje i kako nema razloga ni za bojazan od administrativnog rasterećenja te podsjeća na usvojeni pravilnik kojim je dio administrativnih poslova s liječnika primarne zdravstvene zaštite usmjeren na službe HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve aktivnosti u području administrativnog rasterećenja primarne zdravstvene zaštite također se provode u suradnji s djelatnicima kao i njihovim udruženjima poput KoHOM-a i HUOM-a, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo je Hrvatska stvarnost! Priča u kojoj su jedni jednakiji od drugih, odnosno političari su...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo