o ustavnim promjenama / Bauk o dvotrećinskoj većini: 'Nema je bez prava na pobačaj u Ustavu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Riječ je o uobičajenom parlamentarnom djelovanju kada se za neki propis želi postići dvotrećinska većina, pa se konzultiraju stranke i klubovi koji zajedno imaju dvotrećinsku većinu, pojasnio je Bauk novinarima

21.2.2023.
14:04
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk izjavio je u utorak, nakon novog kruga konzultacija vladajućih i oporbe oko ustavnih promjena, da dvotrećinske većine za ustavne promjene neće biti ne pristanu li vladajući da se u Ustav uvrsti i pravo na pobačaj.

Riječ je o uobičajenom parlamentarnom djelovanju kada se za neki propis želi postići dvotrećinska većina, pa se konzultiraju stranke i klubovi koji zajedno imaju dvotrećinsku većinu, pojasnio je Bauk novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema se sjednica Odbora za Ustav na kojoj bi se definirao prijedlog ustavnih promjena i izmjena Ustavnog zakona o Ustavnom sudu. Dobar dio naših prijedloga je prihvaćen, a hoće li svi biti prihvaćeni, vidjet ćemo. Ništa nije gotovo dok sve nije gotovo, kazao je.

Image
na žnjanu /

SDP-ovac Bauk opleo po Vladi: 'Pamtit ćemo što Baniju nije sagradila'

Image
na žnjanu /

SDP-ovac Bauk opleo po Vladi: 'Pamtit ćemo što Baniju nije sagradila'

Pregovara se o referendumskoj materiji i načinu djelovanja Ustavnog suda, odnosno da za promjenu odluka koje je Ustavni sud već jednom donio treba bitno veća parlamentarna većina od obične. Na taj način bi mnogim odlukama, posebno onima koje štite ljudska prava, dali "željezni temelj" koji bi izdržao i veće društvene potrese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ako naš zahtjev ne naiđe na odobravanje vladajućih, onda zahtjev vladajućih neće naići na naše odobravanje”, poručio je Bauk u vezi prava na pobačaj naglasivši da "nema smanjivanja paketa". Na paketu može biti samo drugačija mašna, a paket je fiksni, dodao je.

Vladajući su pokrenuli inicijativu za kvalitetnije ustavno definiranje referendumske tematike, a lijeva oporba svoju potporu uvjetuje uvrštenjem prava na pobačaj u Ustav. Na sastanku s predsjednikom Odbora za Ustav Draženom Bošnjakovićem (HDZ) u utorak su bili predstavnici SDP-a, Socijaldemokrata, Zeleno-lijevog bloka i manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo