NOVI ŠEF DORH-A / Bauk nije iznenađen izborom Turudića, tvrdi da imamo gori problem: 'Izmjene zakona koje predlaže HDZ...'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Što na Turudića kaže saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk, saznaje RTL-ova reporterka Ana Mlinarić

25.1.2024.
17:56
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić bit će novi šef DORH-a. Turudića još treba potvrditi Sabor natpolovičnom većinom, odnosno s najmanje 76 glasova zastupnika. Oporba je aktualnu glavnu državnu odvjetnicu, Zlatu Hrvoj-Šipek žestoko kritizirala.

Što na Turudića kaže saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk, saznaje RTL-ova reporterka Ana Mlinarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VLADIN IZABRANIK /

Plenković potvrdio: Ivan Turudić bit će novi čelnik DORH-a! 'Cijeli proces traje već dva mjeseca'

Image
VLADIN IZABRANIK /

Plenković potvrdio: Ivan Turudić bit će novi čelnik DORH-a! 'Cijeli proces traje već dva mjeseca'

Mig iz HDZ-a?

"Svi oni koji su komentirali kandidate koji su se prijavili na javni poziv za izbor glavnog državnog odvjetnika sugerirali su da se Turudić ne bi prijavio na natječaj da nije bio siguran u prolazak. Prema ovom prijedlogu Vlade vidi se da su bili u pravu. I ja sam bio takvog mišljenja", rekao je Bauk kojeg izbor nije iznenadio.

"Da, što se tiče izbora za glavnog državnog odvjetnika još je prošla odnosno aktualna glavna državna odvjetnica na sjednici sabora javno rekla da je prije izbora, odnosno javljanja na izbor razgovarala s tadašnjim ministrom pravosuđa. Prema tome bilo bi mi iznenađenje da je sada HDZ promijenio praksu", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'O ovome će dodatno trebati voditi računa...'

Na pitanje kako će Turudić raditi svoj posao, s obzirom na sva poznanstva koja ima, Bauk odgovara da će postupanja koja uključuju Turudićeve poznanike biti "pod povećalom javnosti".

"Sigurno je da će se sva postupanja državnog odvjetništva Republike Hrvatske u predmetima gdje su uključene osobe koje se mogu dovoditi u vezu s gospodinom Turudićem bit pod povećalom javnosti. To je okolnost o kojoj će se dodatno trebati voditi računa. Ove izmjene Kaznenog zakona koje predlaže HDZ, a kojima bi sve zatvorilo za javnost su puno veći problem od izbora Turudića", kazao je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković u BIH izazvao 'diplomatski skandal'? Analitičari: Da je napravio drugačije, Hrvati bi mu zamjerili

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo