ŽESTOKO NA SJEDNICI ODBORA O AGROKORU / Vidović Krišto optužila Zlatu Hrvoj Šipek: 'Vi ste zaštitnica kriminala u Hrvatskoj!'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Poticaj za tematsku sjednicu bila je odluka Visokog kaznenog suda da je knjigovodstveno-financijsko vještačenje koje predstavlja ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih nezakonito

22.11.2023.
11:04
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U tijeku je sjednica Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora na temu "Agrokor i pravni položaj Republike Hrvatske" koju prenosi N1. Poticaj za tematsku sjednicu bila je odluka Visokog kaznenog suda da je knjigovodstveno-financijsko vještačenje koje predstavlja ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih nezakonito.

Podsjetimo, vještačenje je više od godinu dana radila tvrtka KPMG, koja je bila u sukobu interesa jer je istovremeno radila za DORH i Agrokor. Vještačenje je koštalo 1,3 milijuna eura. Uz to, na sjednici se raspravljalo i o tužbi Ivice Todorića protiv Republike Hrvatske na sudu u Washingtonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek komentirala je odluku tribunala u Nizozemskoj u slučaju dvije tvrtke koje su podigle tužbu zbog ugovora iz 1998. te potražuju naknadu štete u iznosu od više milijardi eura.

"Tribunal je konstituiran tek u svibnju 2021. Obje su se stranke složile da odluka suda bude javno objavljena. Posljednja odluka se odnosi na prigovor tuženika na nadležnost tribunala", rekla je te dodala da je Hrvatska istakla prigovor koji je podržan od Europske unije i Nizozemske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tribunal je utvrdio da se mora razmotriti svaki odnos između ugovora i obveza koja iz njih proizlaze", dodala je.

Image
ČEMU ŽURBA? /

HDZ želi izbore do Uskrsa kako bi iznenadio oporbu, Sabor će raditi i izvanredno?

Image
ČEMU ŽURBA? /

HDZ želi izbore do Uskrsa kako bi iznenadio oporbu, Sabor će raditi i izvanredno?

Malenica: 'Vlada je sačuvala radna mjesta, vlasništvo nikome nije oduzeto'

Ministar pravosuđa Ivan Malenica istaknuo je da su okolnosti u Agrokoru 2017. bile takve da je postojala prijetnja urušavanja kompanije i gubitka radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada je sačuvala radna mjesta i dobavljače i sve je prošlo bez troška za porezne obveznike, a postupak nije pokrenula Vlada već čelni ljudi kompanije", rekao je. "Država nije, niti je bila vlasnik Agrokora te vlasništvo nije nikome oduzeto".

Što se tiče vještačenja u slučaju Agrokor, Malenica je naveo kako je Ministarstvo pravosuđa osiguralo sredstva za provedbu vještačenja na zahtjev DORH-a, kao što osigurava sredstva za vještačenja u svim drugim predmetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta pitao se tko je odgovoran za ovaj debakl DORH-a, na što je Hrvoj Šipek odgovorila da analizu vodi njen zamjenik koji nije bio u dodiru s tim predmetom.

"Ja sam prije godinu dana izjavila da ću poduzeti sve da se utvrdi tko je dogovoran, a rekla sam i da vjerujem kolegama koji rade na predmetu", istaknula je te dodala: "U dobroj vjeri sam ljudima koji rade povjerila povjerenje, to je moja odgovornost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidović Krišto optužila Hrvoj Šipek: 'Vi ste zaštitnica kriminala u Hrvatskoj'

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto izrazila je čuđenje da na Odbor nisu pozvani premijer Andrej Plenković te bivši ministri Martina Dalić i Zdravko Marić.

"Oni su vezani za ovaj kriminal. Dvije i pol godine tražim da se sazove sjednica o hrvatskom pravosuđu", rekla je Vidović Krišto. Na pitanje Vidović Krišto o manipuliraju bilanci u Agrokoru i Todorićevu korištenju dvorca u kojem živi, Hrvoj-Šipek je navela da je još uvijek u tijeku nekoliko predmeta u fazi istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Utvrđeno je šest predmeta u kojima su u tijeku izvidi povjereni policiji. Imamo podignuto 15 optužnica protiv 54 osobe koje nisu još potvrđene. Na predmetima se još radi", poručila je Hrvoj Šipek.

Vidović Krišto je istaknula da je od svega prošlo i po deset godina. "Vi ste zaštitnica kriminala u Hrvatskoj", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna državna odvjetnica ne želi dati ime zamjenika koji radi analizu propalog vještačenja

Peđa Grbin iz SDP-a nazvao je slučaj Agrokor financijski najtežim postupkom protiv Hrvatske. "Ako govorimo o iznosu od sedam milijardi koje Todorić govori, to je 1/4 proračuna zemlje", ističe. Grbin je postavio pitanja o nastavku postupka, na što je Hrvoj Šipek rekla da to ovisi o tribunalu, ali da u pravilu prođe tri do šest mjeseci.

"Naravno, mi cijelo vrijeme prikupljamo podatke i pripremamo se. Što se sredstva tiče, ne mogu niti isključiti niti potvrditi jer moguće da uključe pravna tijela EU-a, ali daleko je od toga. Vezano na ovih sedam milijardi, mi vodimo svoje podatke i Hrvatska se u svim predmetima sporazumjela ili su oni odbačeni", odgovorila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin je također želio znati koji zamjenik radi analizu propalog vještačenja, no glavna državna odvjetnica nije htjela dati ime jer bi, kako navodi, bio izložen pritiscima.

Vidović Krišto je pitala ministra Malenicu zašto nije podignuta optužnica protiv tadašnjeg državnog odvjetnika Dinka Cvitana. "Postupak se vodi sedam godina bez i jedne pa i pravomoćne presude. Dajte ostavku ako niste sposobni, ili možda štitite kriminal", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin je istaknuo da je Todorić sve samo ne pozitivac u ovoj priči, no Orešković tvrdi da to nije bitno, već je bitno je li mu na zakonit način oduzeta mirovina.

Inače, na sjednici je trebao biti prisutan i ministar Davor Filipović, no njegov državni tajnik je rekao da je ministar službeno spriječen i da treba pitati njega zašto je spriječen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Slučaj Agrokor, slučaj blamaža. Todorić slavodobitno: 'To je bio politički proces. Dobit ću arbitražu 100%'

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo