NAKON NEVIĐENE ZAVRZLAME / Banožiću će ipak dati da aktivira saborski mandat, iako to osobno nije zatražio. 'U dobroj vjeri smo odlučili'

Image
Foto: RTL / Screenshot

Ovaj slučaj izazvao je nikad viđenu pomutnju u povijesti Sabora. Problem je nastao jer je zahtjev za aktivaciju mandata i stavljanje u mirovanje umjesto Banožića potpisala njegova odvjetnica i pritom priložila punomoć koja nije ovjerena kod javnog bilježnika

20.11.2023.
13:14
RTL / Screenshot
VOYO logo

Bivšem ministru obrane Mariju Banožiću ipak će se aktivirati saborski mandat iako on to sam nije zatražio, potvrdio je predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics za 24 sata.

"Proučili smo svu potrebnu dokumentaciju sa saborskim službama te sam odlučio prvo, u dobroj vjeri, Mandatno-imunitetnom povjerenstvu predložiti da prihvati zahtjev odvjetnice Marija Banožića da mu se aktivira saborski mandat te isti stavi na mirovanje", kazao je Jankovics.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je da su pričekali nekoliko dana da vide hoće li im se javiti netko od Banožićeve obitelji, a kad se nitko nije javio, nemaju sumnji da to nije Banožićeva volja. "Nakon što prođe na povjerenstvu, šaljemo zahtjev u Sabor", dodao je Jankovics.

Image
NAKON KOBNE NESREĆE /

Banožićeva odvjetnica ekskluzivno za RTL Danas: 'Ne vraća se u Sabor, aktivirat će povlasticu 6+6. Ima prijelome'

Image
NAKON KOBNE NESREĆE /

Banožićeva odvjetnica ekskluzivno za RTL Danas: 'Ne vraća se u Sabor, aktivirat će povlasticu 6+6. Ima prijelome'

Inače, u Zakonu stoji da zastupnik može samo jednom zamrznuti saborski mandat. Jankovics tvrdi da se to odnosi na osobne razloge. "Ako je riječ zbog nespojivih dužnosti, onda se taj članak ne odnosi", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Banožićeva odvjetnica Ksenija Vržina za RTL Danas je potvrdila da je podnijela zahtjev Saboru za aktivaciju njegovog mandata i istovremeno stavljanje mandata u mirovanje nakon što je sad već bivši ministar sudjelovao u teškoj nesreći u kojoj je život izgubio Goran Šarić, a on završio u bolnici s teškim ozljedama.

Podnijela je i zahtjev za opciju 6+6, odnosno da Banožić koristi pravo na šest plaći te 50 posto plaće drugih šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam tu odluku donijela kao njegova odvjetnica, a odvjetnica sam mu bila i u prethodnim slučajevima kada sam nastupala u njegovo ime", istaknula je i dodala da ne zna hoće li se Banožić vratiti u politiku, no kao odvjetnica je razmišljala o njegovim pravima u ovoj situaciji.

Međutim, ovaj potez je izazvao veliku pomutnju. Problem se pojavio jer je zahtjev za aktivaciju mandata i stavljanje u mirovanje umjesto Banožića potpisala njegova odvjetnica i pritom priložila punomoć koja nije ovjerena kod javnog bilježnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jankovics je potvrdio da se niti u jednom slučaju nije dogodilo da zahtjev za aktivaciju mandata nije potpisala sama osoba, odnosno zastupnik koji je mandat dobio na izborima.

POGLEDAJTE VIDEO: Alkoholna zavrzlama: dva nalaza, jedna prometna nesreća, neovjerena punomoć i pitanje: Gdje je Banožić bio večer prije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo