Bandića 'stisla' kriza, ukida besplatni prijevoz ZET-om

'Imali smo, pa smo dijelom davali i onima kojima to nije trebalo. Sad je kriza i trebamo biti pravedni', izjavio je Milan Bandić predstavljajući proračun za 2011.

17.11.2010.
15:31
VOYO logo

Proračun Grada Zagreba za 2011. godinu trebao bi, ako ga Skupština prihvati, iznositi šest milijardi i 790 milijuna, čime bi za 110 milijuna kuna bio veći od rebalansiranog proračuna iz ove godine.

U njemu je osiguran novac za održavanje investicija, ali i za planirane investicijske projekte, a jedinu razliku čine izdvajanja za socijalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Promijenili smo filozofiju stečenih socijalnih prava i uveli princip ziherunga socijalne pravednosti, po kojoj će oni koji imaju puno plaćati puno, oni koji imaju malo plaćati malo, a oni koji nemaju bit će oslobođeni participacije", riječi su kojima je promjene pojasnio gradonačelnik Milan Bandić.

Novosti se odnose na besplatan prijevoz u ZET-u i HŽ-u, novčanu pomoć umirovljenicima, participaciju za troškove smještaja djece u jaslice i vrtić, participaciju troškova smještaja učenika u produženi boravak u školi te novčanu pomoć za novorođenu djecu. Od sada će se ta pitanja rješavati prema utvrđenim kategorijama i subvencijskom cenzusu prema prihodima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik je odmah sam i pojasnio zašto je, kako je rekao, dijelio šakom i kapom.

"Imali smo, pa smo dijelom davali i onima kojima to nije trebalo. Sad je kriza i trebamo biti pravedni", kazao je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsku konstataciju da je tom izjavom sam priznao da je bio loš gospodar, kazao je kako je pogriješio, te da je bolje griješiti nego inzistirati na pogrešci.

U slučaju da Skupština, koja se treba održati 30. studenoga, prihvati nove mjere u sklopu proračuna, one bi na snagu stupile 1. siječnja 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko će se uštedjeti novim mjerama u Gradu, tvrde, ne mogu još procijeniti, no prve podatke imat će već sredinom godine.

Na pitanje novinara na čemu je Grad do sada uštedio, Bandić je odgovorio da su plaće smanjene za sedam posto te da će takve ostati i u idućoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukinuli smo u Gradu sve što smo mogli, smanjili smo broj automobila sa 201 na 167, smanjili smo broj putovanja i ide se samo ondje kamo se mora... i na tome što ne kupujemo više novine štedimo tri milijuna kuna, a i meni je lakše otkako smo ukinuli njihovu kupovinu", kazao je Bandić prokomentiravši time negativne napise o sebi.

Prijevoz Prema novom prijedlogu, umirovljenici će imati pravo na besplatan prijevoz ako su građani Zagreba i ako im ukupni prihod ne prelazi 5.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nezaposleni će se moći besplatno voziti, ali samo ako imaju prebivalište u Zagrebu i ako im mjesečna primanja po članu obitelji ne prelaze 1.700 kuna.

Djeca s teškoćama u razvoju imaju pravo na besplatan prijevoz u posebnim vozilima ZET-a. Đaci i studenti s prebivalištem u Zagrebu imaju pravo na besplatan prijevoz samo ako mjesečna primanja njihovih obitelji također ne prelaze 1.700 kuna po članu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

70-postotni invalidi, slijepi i gluhonijemi mogu se voziti besplatno bez obzira na način nastanka invaliditeta i bez ikakvog imovinskog cenzusa.

Bez obzira na cenzus besplatno se mogu voziti članovi obitelji poginulih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dobrovoljne darivatelje krvi to vrijedi u slučaju da su krv darivali 30 puta i više (žene), odnosno 50 puta i više (muškarci).

Novčana pomoć za umirovljenike Umirovljenik koji ima prihod do 900 kuna primat će dodatak od 400 kuna, onaj čiji ukupni prihod prelazi 900 kuna a nije veći od 1.200 dobivat će 300 kuna pomoći mjesečno, a onaj čiji prihod ne prelazi 1.500 kuna primat će dodatnih 200 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrtići i jaslice, te produženi boravak u školi Besplatno će u vrtić i jaslice biti smještena djeca samo onih roditelja čiji je ukupni prihod po članu obitelji manji od 1.700 kuna, dok je participacija za ostalu djecu razvrstana po kategorijama ovisno o ukupnom mjesečnom primanju (sedam kategorija). Isto pravilo vrijedi i za besplatan produženi boravak u školi, ako oba roditelja rade. Participacija je razvrstana po primanjima u 5 kategorija.

Novčana pomoć za novorođenu djecu Pravo na novčanu pomoć za novorođenu djecu može se ostvariti ukoliko jedan od roditelja ima prijavljeno prebivalište u Zagrebu najmanje 10 godina, bez obzira na visinu prihoda. Za rođenje prvog djeteta ostvaruje se novčana pomoć u iznosu od 1.000 kuna. Za rođenje drugog djeteta dobiva se pomoć od 2.000 kuna, a za rođenje trećeg i svakog idućeg od 54.000 kuna. Pomoći se plaćaju u obrocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ostvarenje svih prava Zagrepčani će u gradske urede morati dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo