Mama Đana: 'Nora je lavić. Ovo je jedina šansa koju imamo i idemo je zgrabiti'

'Ovo je jedina šansa koju imamo i idemo je zgrabiti', kazala je majka petogodišnje Nore Šitum, koja prikuplja novac za eksperimentalno liječenje djevojčice u Sjedinjenim Državama.

4.2.2013.
11:48
VOYO logo

"Nora je pod infuzijom i leži u bolnici. Tata Ivica je s njom od sinoć. Samo je u čudu kad me vidi na televiziji i onda kaže: 'Mama je u televiziji' Na žalost ja hodam od institucije do institucije i ne mogu biti s njom. No, dobro se drži. Lavić je uvijek bila i još uvijek je", rekla je Đana Atanasovska, majka teško bolesne petogodišnjakinje, koju je u ponedjeljak primio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i obećao joj financijsku pomoć. Točnije, prema riječima Norine majke, Grad Zagreb je obećao pokriti razliku troškova liječenja u Sjedinjenim Državama koja će nedostajati kada se novac prikupi. Pritom je dogovoreno da će svaki od gradskih pročelnika iz vlastitog džepa donirati sto kuna.

Naime, Nora boluje od akutne limfoblastične leukemije i liječnici u Hrvatskoj joj više ne mogu pomoći. Jedina mogućnost je eksperimentalno liječenje u Sjedinjenim Državama koje HZZO ne pokriva. Tako Nora da bi otišla na liječenje mora prikupiti oko 3,3 milijuna kuna. Njena majka kaže kako je dosad prikupljeno oko 2,5 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je jedina šansa koju imamo i idemo je zgrabiti'

"Puno se ljudi ponudilo za smještaj u Americi koji nas već čekaju tako da mislim da oko toga neće biti velikih problema. Iznos koji Amerikanci traže od 3,3 milijuna kuna obuhvaća sve pretrage i liječenje. Dodatno su samo naši troškovi života. U navedeni iznos su uključene i kontrole u iduće dvije godine što se bolničkih troškova tiče. Ostaju naši troškovi puta", kazala je Đana dodajući kako je dobila pismo iz SAD-a u kojem su navedene sve pretrage koje do polaska treba napraviti. Sada ide na dogovor s hematolozima na Rebro, a kada se pretrage obave kreću za Sjedinjene Države. Norina majka opisala je i kako izgleda liječenje na koje djevojčica ide.

"Postupak se odvija tako da se uz krvi djeteta izvlače leukociti. Unutar njih nalaze se stanice koje su zadužene za našu obranu. One se u laboratoriju zaraze s oslabljenim virusom HIV-a i tako stvorene stanice se kasnije vraćaju djetetu u krv. Te novostvorene stanice su jače od stanica leukemije i uništavaju je. I zadržavaju se neko vrijeme tako da u slučaju da se bolest vrati osoba u sebi još uvijek ima te stanice koje bi trebale bolest pobijediti. Ovaj postupak je obećavajući, šansa za ozdravljenje postoji, kolika je ona sad ne znam, ali je jedina koju imamo i idemo je zgrabiti", kazala je majka djevojčice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.youtube.com/embed/hIh7YVILFAQ (Snimio: Franjo Tot)

Podsjetimo, petogodišnja Nora bi trebala otići u Dječju bolnicu u Philadelphiji. Dodajmo i da je nakon što je Grad Zagreb obećao podmiriti razliku do potrebnog iznosa za liječenje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje obećao da će u najkraćem mogućem roku odobriti sve troškove nastavka liječenja Nore Šitum u inozemstvu. I to čim dobije zahtjev referentnog centra ili liječničkog povjerenstva bolnice u kojoj se Nora liječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ministar zdravlja Rajko Ostojić je poručio da će učiniti sve da pomogne maloj Nori, a pomoć su obećala i braća Mamić. Također, operater broja 060 800 558, preko kojeg se može sudjelovati u akciji prikupljanja novca, donio je odluku kojom se odriče svojih prihoda korištenja tog broja u korist akcije.

Svi koji žele sudjelovati u akciji i pomoći maloj Nori, mogu nazvati broj 060 800 558 ili svoje priloge mogu poslati na:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Hrabro dijete (žiroračun Zagrebačka banka 2360000-1102209843) ili na račun majke Đane Atanasovske (PBZ 2340009-3110426252, poziv na broj 00 25052007, Nora Fora – Strašni lav).

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo