PLAN MORA NA DORADU / Bandić komentirao 'košaricu' Ministarstva citatom iz Evanđelja pa poručio: 'GUP će uskoro'

Blago siromašnima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko, poručio je zagrebački gradonačelnik

15.11.2019.
13:22
VOYO logo

Nakon što je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja opet odbilo dati blagoslov izmjenama i dopunama zagrebačkoga GUP-a gradonačelnik Milan Bandić odbio je komentirati 'košaricu' Ministarstva. 

Umjesto konkretnog odgovora na novinarska pitanja zagrebački gradonačelnik je citirao Isusa Krista: ''Blago siromašnima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko''.

Na opetovana pitanja novinara Bandić je poručio: ''Samo čekajte i aplaudirajte, a ja vam kažem da će GUP biti uskoro".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, izmjene i dopune zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP), kojima bi se, između ostalog, omogućila izgradnja tzv. Zagrebačkog Manhattana opet nisu dobile suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja pod obrazloženjem da dokumentaciju i elaborat treba dopuniti i dodatno doraditi. 

Novinari su komentar od Bandića zatražili u Hotelu Esplanade na predstavljanju programa ovogodišnjeg zagrebačkog Adventa u Zagrebu, a njihova pitanja gradonačelniku opet nisu 'sjela' te im je poručio: "Vi mene zadirkujete, razgovarate s institucijom, čovjekom koji je na čelu Zagreba čak 20 godina i opraštam i vama i onima koji su vas poslali".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je javnost ostala uskraćena i za odgovor na pitanje o isteku Memoranduma o razumijevanju oko "Zagrebačkog Manhattana", a koje je Bandić potpisao s tvrtkom iz Dubaija.

Naime, u Memorandumu, koji je sklopljen 12. ožujka ove godine navodi se da Grad ima rok od osam mjeseci za “definiranje prostorno planskih preduvjeta za realizaciju” Zagrebačkog Manhattana što znači da je to i rok za prilagodbu Generalnog urbanističkog plana (GUP) i donošenje Urbanističkog plana uređenja (UPU-a) za to područje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj rok je istekao prije nekoliko dana, a postoji mogućnost produljenja tog roka za dodatnih šest mjeseci ako ga “ugovorne strane uzajamno obnove ili produlje pisanim sporazumom ugovornih strana”.

S obzirom na to da je Bandić mjesecima odbijao objaviti Memorandum, držeći ga u tajnosti, i činjenicu da je javnost s njime upoznata uvelike zahvaljujući i novinarki RTL-ove Potrage Danke Derifaj zbog čijeg je inzistiranja na ustavnom pravu građana i građanki da javnost ima pravo znati gradonačelnik naposljetku morao objaviti dokument, već danima od Grada pokušavamo saznati je li gradonačelnik potpisao produljenje. Odgovora (zasad) nema i to je dodatan razlog za brigu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer, a na to je upozorila i stručna javnost, gradonačelnik je tvrdio da je Memorandum neobvezujuć, a objavom toga dokumenta pokazalo se da sukladno sadržaju Memoranduma Grad Zagreb planira osnovati tvrtku u koju će unijeti i zemljište Zagrebačkog velesajma, a investitor Eagle Hills će od Grada kupiti poslovne udjele.

''Jasno je navedeno kako je 'namjera da EH bude vlasnik većinskog udjela“. Grad je dužan o svom trošku osigurati vlasnički list za zemljište, definirane prostorno planske preduvjete za GUP i preduvjete za ishođenje lokacijske i građevinske dozvole, dok Eagle Hills može inicirati promjenu GUP-a. Također, Grad je o svom trošku obavezan stvoriti preduvjete za infrastrukturu te srušiti sve zgrada čije uklanjanje nije zakonski zabranjeno'', upozorila je udruga Zelena akcija i pita: ''Je li Bandić produljio agoniju zvanu Zagrebački Manhattan?''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su novinari i danas nekoliko puta od gradonačelnika nastojali dobiti odgovor, on je samo ponavljao i ponavljao: ''Blago siromašnima duhom, njihovo kraljevstvo je nebesko''.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo