KOMENTIRAO AKTUALNOSTI /

Bačić: 'Treba li vratiti Trg maršala Tita? Ja nikad ne bih digao ruku za to. To je promašen prijedlog'

Image
Foto: Screenshot

Bačić je kazao kako smatra da u Zagrebu ima previše drugih tema i izazova koje bi trebalo rješavati

7.12.2021.
13:35
Screenshot
VOYO logo

Predsjednik  Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić dao je izjavu za medije nakon koalicijskog sastanka koji se održao u Banskim dvorima. 

Bačić je kazao da su se na sastanku osvrnuli na protekle aktivnosti Sabora i Vlade te kazao da se sutra glasa o državnom proračunu za 2022. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao vladajuća koalicija smo jasno na stavu potrebe da se izglasa proračun, da se temelji na planiranom rastu BDP-a", kazao je Bačić te dodao da je planiran rast BDP-a od oko 9 posto. Kazao je i da je za iduću godinu planiran rast BDP-a od 4,4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić je kazao da je u četvrtak planirana rasprava Zakonu o zaštiti pučanstva o zaraznih bolesti te kazao da bi u srijedu 15.12. završili s radom Sabora.

"Držim da su svi koalicijski partneri zadovoljni aktivnostima koje je premijer izložio", kazao je Bačić. 

Baić je prokomentirao i izjavu predsjednika Zorana Milanovića o genocidu u Srebrenici. 

"Stav HDZ-a je jasan. To je bila neoprezna izjava predsjednika jer držim da je svaki genocid jednak, tim više ukoliko je potvrđen od međunarodnih sudova koji jasno pokazuju da je svaki genocid jednak, neovisno o broju žrtava. Genocid koji je utvrđen međunarodnim pravosudnim institucijama, nitko od nas ne može dovoditi u sumnju i dvojbu oko većeg ili manjeg genocida. Tu smo jasni. U HDZ-u imamo stav da se ne može dijeliti razina zločina koji je definiran genocidom, ovisno o manjem ili većem broju žrtava", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako komentira da je Dragan Čović glasao za Zakon koji negira genocid, Bačić je kazao da ne zna ništa o tom Zakonu te da je Čović dao izjavu oko toga. 

Osvrnuo se i na izjavu novog čelnika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca koji je kazao da će se zalagati za povratak imena Trga maršala Tita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih to podržao. Tito je bio povijesna ličnost, ali je bio i negativan u političkom djelovanju. To je promašen prijedlog kojeg je novi predsjednik SDP-a izložio u svom djelovanju. Ne mislim da je potrebno ulaziti u takve teme ne samo zbog toga što je previše drugih tema i izazova koji bi u Zagrebu trebali biti rješavani, ne slažem se s takvom inicijativom", kazao je Bačić 

Na pitanje treba li Zagreb dobiti ulicu Aleksandre Zec, Bačić je odgovorio da je to pitanje za Gradsku skupštinu. 

"Govorimo o bolnom trenutku Domovinskom rata, takvih je bolnih trenutaka bilo u ratu i svaku pojedinačnu žrtvu promatram u istom svjetlu. Ova Vlada, kad je u pitanju tragedija obitelj Zec, prošle godine, a i ove godine će potpredsjednik Vlade nazočiti komemoraciji, što nikad prije nije bio slučaj. Brojnim aktivnostima i gestama nastojimo jasno pokazati koliko i na koji način pristupamo svakoj žrtvi koja se dogodila u Vukovaru, Varivodama ili u Kninu. Nastojimo bolne trenutke nadići ljudskim pristupom i to se prepoznaje u svakom koraku", kazao je.  

Bačić je, odgovarajući na novinarska pitanja, na kraju kazao i da HDZ ima potporu koalicijskih partnera po pitanju izmjena Zakona o zaštiti pučanstva o zaraznim bolestima potpora partnera svi za izmjene?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova izmjena Zakona o zaštiti pučanstva se događa zbog sankcioniranja onih dužnosnika koji upravljaju pojedinim upravnim tijelima, državnim tijelima ili jedinicama lokalne samouprave, koji ne provode mjere koje su utvrđene Zakonom o zaštiti pučanstva, a u članku 47. tog zakona su propisane mjere koje smo kao građani RH dužni postupati. Hrvatski zakoni se provode na cijelom području RH, nema eksteritorijalnih područja osim veleposlanstava i čak se i tamo jasno provode hrvatski zakoni. Tu kod mene dvojbe nema, da smo svi dužni i pred zakonom jednaki. Odnosi li se to na Branka Bačića, nekog gradonačelnika, predstojnika ureda predsjednika RH, Sabora, svi smo pred zakonom isti. Svi smo jednaki, nema jednakijih", zaključio je Bačić.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo