Bacanje novinarke na pod ne može se pravdati

HND je osudio zaštitarsku intervenciju tijekom koje je Sanja Vukčević iz Novog lista oborena na pod.

20.3.2010.
19:15
VOYO logo

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) smatra da se ne može opravdati zaštitarska intervencija zbog koje se novinarka Novog listaSanja Vukčević našla na podu i žali što se nitko iz premijerkina osiguranja, Ravnateljstva policije ili Ureda predsjednice Vlade nije ispričao novinarki zbog tog incidenta, priopćeno je danas iz HND-a.

arti-201003190643006"Prilikom jučerašnjeg posjeta predsjednice Vlade Jadranke Kosor splitskom brodogradilištu premijerkin je tjelohranitelj grubo oborio na pod novinarku Novog lista Sanju Vukčević koja je željela fotografirati rukovanje Jadranke Kosor s ljudima u brodogradilištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Usprkos tome što je načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovecizvijestio javnost da na temelju do sada prikupljenih informacija nisu utvrđene povrede pravila postupanja djelatnika Uprave za posebne poslove sigurnosti, u HND-u smo sigurni da se nikako ne može opravdati i da ne može biti uobičajena takva zaštitarska intervencija zbog koje se novinarka - koja je inače zaštitarski pregledana na ulazu - našla na podu. Dapače, izuzetno smo zabrinuti tumačenjem po kojem bi, eto, takve intervencije prema novinarima mogle biti normalne.

"Osobito žalimo što se nitko iz premijerkinog osiguranja, Ravnateljstva policije ili Ureda predsjednice Vlade nije novinarki Sanji Vukčević ispričao zbog ovog incidenta", kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borovec: Intervencija nije bila usmjerena protiv Vukčević

U povodu osude koju je na policijsko postupanje izrazilo Hrvatsko novinarsko društvo, priopćenjem je reagirao MUP.

"Ističemo kako, uvažavajući mišljenje novinarske struke, ova intervencija nije bila usmjerena prema gospođi Vukčević kao novinarki, već kao osobi koja je pokušala ući u štićeni prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakako bi bilo bolje da se ovaj događaj nije dogodio. Međutim, kada je do njega već došlo valja ga objektivno sagledati. Ponovno ističemo kako do sada nije utvrđena niti jedna okolnost koja bi ukazivala na propuste djelatnika Uprave za posebne poslove sigurnosti", navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Krunoslav Borovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo