Pravilnik o doniranju hrane gotov / Bacanje hrane u Hrvatskoj jeftinije od poklanjanja: trgovci koji ju žele donirati na nju moraju platiti PDV

Trgovci koji žele donirati hranu koju nisu prodali trenutno na nju moraju platiti 25 posto PDV-a zbog čega se često odlučuju na spaljivanja hrane koju ne prodaju. Suludu prepreku za doniranje hrane najsiromašnijima trebao bi riješiti Pravilnik o donaciji hrane i ukidanje PDV-a. Javna rasprava je završena, Pravilnik se usvaja u četvrtak, ali oko najvažnije odredbe o ukidanju PDV-a resorna ministarstva nisu usklađena

13.10.2015.
19:11
VOYO logo

Bacanje hrane u Hrvatskoj, još uvijek je jefinije od poklanjanja.

Taj apsurd bi trebao riješiti dugoočekivani Pravilnik o doniranju hrane. Prošao je javnu raspravu, a u četvrtak bi ga trebalo potvrditi Ministarstvo poljoprivrede. Najavljene su porezne olakšice za trgovce koji doniraju hranu, a najiščekivanije je ukidanje PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može se očekivati da se neće naplaćivati PDV na doniranu hranu... To ne zovu oslobođenjem od PDV-a, ali zapravo je učinak isti", smatra Zoran Grozdanov, Inicijativa "Oslobodimo donacije hrane PDV-a".

Ipak, u Ministarstvu poljoprivrede kažu da niti takvo oslobođenje od PDV-a još nije dogovoreno - o tome će, kažu odlučivati tek kada se vidi kako funkcionira Pravilnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, razmatramo s Ministarstvom financija i Poreznom upravom, nakon uspostave sustava i prikupljanju podataka na državnoj razini, razmatramo dodatne porezne olakšice vezano za doniranje hrane kako za građane, proizvođače, trgovce i sve koji su uključeni", dodaje Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede.

U Ministarstvu financija se, doznajemo, čude kolegama i poručuju - to je davno riješeno, hrana pred istekom roka smatrat će se ništavnom i na nju se neće plaćati PDV!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstva imaju dva dana za usklađivanje priča i usvajanje Pravilnika koji bi trebao stupiti na snagu za dva tjedna i socijalne samoposluge napuniti baš pred parlamentarne izbore.

"Nadamo se sad s ovim pravilnikom da će to olakšati svima da se lakše odluče da doniraju svoje proizvode. Jako nam je žao da je toliko ljudi u potrebi i da se hrana baca umjesto da ide onima kojima je najpotrebnije", kazala je  Tina Debeljak, socijalna samoposluga Crvenog križa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se Hrvatskoj još uvijek godišnje baca oko 400 tisuća tona hrane - u Francuskoj su već uvedene drakonske novčane kazne i do 75 tisuća eura - svim trgovcima koji hranu - bacaju.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo