Začini iz Etiopije, kuskus iz Sirije, a kuhar iz Senegala. Novonastanjeni azilanti iz raznoraznih zemalja u kojima se u ovom trenutku dešavaju razne neprilike, dogovorili su otvorenje restorana u Hrvatskoj.
"Kuskus se inače koristi u Maroku i arapskim državama, ali koristimo ga i u Senegalu. Ja sam ga naučio kuhati od svoje mame", priča Senegalac Saodou.
Nada se da će okuse svoga doma moći podijeliti i s hrvatskim građanima. Nesretne priče ove su ljude tu dovele prije nekoliko godina i odlučili su ostati i kuhati.
"Najprije želimo početi s malim i otvoriti catering, a kasnije nadamo se, restoran u Zagrebu, tu smo odlučili ostati i dati sve od sebe", optimističan je David iz Nigerije.
Ali, u ovom trenutku, nemaju niti lonce, a kamoli kuhinju. Preko web stranice Indiegogo od sutra do 5. studenog prikupljaju donacije građana. Treba im 100 tisuća kuna.
U svemu im pomaže Centar za mirovne studije čiji članovi inače i volontiraju na terenu.
"Skupljamo novac za otvaranje cateringa za najam kuhinjskog prostora i kupovinu kuhača, krpa i svega ostalog što nam je potrebno", izjavila je Emina Bužinkić, 'Okus doma' Centar za mirovne studije.
Tko donira makar 30 kuna, na poklon dobiva kuharicu egzotičnih jela.
"Ovo je kuharica koja je neobična jer ne donosi samo recepte nego i životne priče i sjećanja izbjeglica koje žive u Hrvatskoj ili su tu živjeli", pojasnila je Bužinkić.
Namirnice koje koriste u Hrvatskoj ne pronalaze tako lako. Koriste puno začina, riže, voća i povrća. Zadruga 'Okus doma' nudit će i kulinarske radionice koje su ujedno i prava kulturna razmjena.
Za tri tjedna će znati hoće li im se ostvariti hrvatski san...