prikupljaju donacije / Azilanti različitih država si postavili zajednički cilj: Žele otvoriti restoran 'Okus doma' u Hrvatskoj

Izbjeglice u Hrvatskoj ne žele ostati, no oni koji su zatražili ili dobili azil, ne čekaju da im država ponudi posao. Njih dvadesetak iz Sirije, Etiopije, Nigerije, Senegala i drugih zemalja ujedinili su svoje recepte i odlučili pokrenuti zadrugu 'Okus doma'

14.10.2015.
18:27
VOYO logo

Začini iz Etiopije, kuskus iz Sirije, a kuhar iz Senegala. Novonastanjeni azilanti iz raznoraznih zemalja u kojima se u ovom trenutku dešavaju razne neprilike, dogovorili su otvorenje restorana u Hrvatskoj. 

"Kuskus se inače koristi u Maroku i arapskim državama, ali koristimo ga i u Senegalu. Ja sam ga naučio kuhati od svoje mame", priča Senegalac Saodou. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nada se da će okuse svoga doma moći podijeliti i s hrvatskim građanima. Nesretne priče ove su ljude tu dovele prije nekoliko godina i odlučili su ostati i kuhati. 

"Najprije želimo početi s malim i otvoriti catering, a kasnije nadamo se, restoran u Zagrebu, tu smo odlučili ostati i dati sve od sebe", optimističan je David iz Nigerije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, u ovom trenutku, nemaju niti lonce, a kamoli kuhinju. Preko web stranice Indiegogo od sutra do 5. studenog prikupljaju donacije građana. Treba im 100 tisuća kuna.

U svemu im pomaže Centar za mirovne studije čiji članovi inače i volontiraju na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Skupljamo novac za otvaranje cateringa za najam kuhinjskog prostora i kupovinu kuhača, krpa i svega ostalog što nam je potrebno", izjavila je Emina Bužinkić, 'Okus doma' Centar za mirovne studije.

Tko donira makar 30 kuna, na poklon dobiva kuharicu egzotičnih jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je kuharica koja je neobična jer ne donosi samo recepte nego i životne priče i sjećanja izbjeglica koje žive u Hrvatskoj ili su tu živjeli", pojasnila je Bužinkić. 

Namirnice koje koriste u Hrvatskoj ne pronalaze tako lako. Koriste puno začina, riže, voća i povrća. Zadruga 'Okus doma' nudit će i kulinarske radionice koje su ujedno i prava kulturna razmjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za tri tjedna će znati hoće li im se ostvariti hrvatski san...

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo