'Avanturistima treba naplatiti spašavanje'

"Iskreno govoreći, puna mi je kapa šprance kako su nam turisti luđaci koji često lutaju. Ma nisu oni ludi, oni koriste svoj odmor kako bi napravili koju ludost.

7.8.2010.
23:23
VOYO logo

"Mi smo tu, naš je posao spašavati, a na državi je da te naše intervencije uredno naplati", kazao je za Slobodnu Dalmaciju pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić.

Prizmić je kazao kako HGSS tijekom godine ima 750 intervencija, od čega svega 18 posto otpada na strane državljane, koje spašavaju uglavnom ljeti. "Naši članovi nisu plaćeni ili je to u rijetkim situacijama, i to ako su zaposleni u nekoj tvrtki pa treba nadoknaditi njihove sate. Opremu koju imamo, to je naše, mi se brinemo o njoj i sami ulažemo. A sve ostalo, poput korištenja helikoptera, gorivo za automobile i slični troškovi, potpadaju pod državu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intervencija 5-10 tisuća eura

– Cijena jedne intervencije kreće se između pet i deset tisuća eura, procjenjuje Prizmić, ovisno o njezinom trajanju, uvjetima, korištenoj tehnici. "Naš problem je što država nije uredila taj segment i na kraju se ništa ne plati. Sve ostaje na trošak poreznih obveznika."

U Europi je situacija drugačija, pružit će vam se pomoć, ali će vam se ona i naplatiti, zbog čega je dobro uplatiti neku vrstu putnog osiguranja. "Ako niste krivi, ako se nešto dogodilo slučajno, pokrit će vas vaše osiguranje. S druge strane, ako ste vi jedini krivac i izazvali ste nezgodu, platit ćete sami", kaže šef HGSS-a, koji ističe primjer Nepala koji naplaćuje sve penjače i druge službe. – Možda će i zazvučati tako, ali je krajnje vrijeme da država poduzme konkretne korake. Da, mi možemo novim sadržajima obogatiti turističku ponudu, osigurati više radnih mjesta i uredno sve naplatiti. Pogledajte, primjerice, Nepal, i sve te penjače. Sve se naplaćuje i sve službe funkcioniraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto i mi to ne bismo učinili, pogotovo što imamo dovoljno prirodnih resursa koji privlače turiste. Prilagodimo se svjetskim trendovima, produžimo sezonu i osigurajmo najbolju zaštitu. Svi te avanturiste gledaju kao nekakve luđake, a oni su željni adrenalinske injekcije. Luđaci smo zapravo mi, koji ne znamo iskoristiti taj resurs", rekao je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić za Slobodnu Dalmaciju.

Prethodni članci:

arti-201005230103006 arti-201007300158006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo