mjere se isplatile / Autoceste zbog većih sezonskih tarifa zaradile rekordne dvije milijarde kuna

Image
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Razvidno je također kako sezonsko poskupljenje nije bitno utjecalo na pad prometa u ljetnim mjesecima

30.10.2017.
8:02
Nel Pavletić/PIXSELL
VOYO logo

Ministar prometa Oleg Butković najavio je kako će do kraja studenog na međunarodno tržište lansirati obveznicu kojom će se refinancirati dio kreditnih obveza cestarskih tvrtki, piše Novi list. 

Od naplate cestarina ove sezone državne tvrtke HRC i ARZ zaradile su rekordnih dvije milijarde kuna. Promet je u prosjeku veći za 5,68 posto, a prihodi su rasli za gotovo 14 posto i takvo povećanje pozitivnog trenda direktna je posljedica odluke o uvođenju sezonskih cijena cestarina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna ove godine cestarine su se naplaćivale po 10 posto skupljim tarifama. Realno je za očekivati kako će do kraja godine zarada od cestarine na dionicama HAC-a i ARZ-a biti približno 2,5 milijarde kuna. Već sada je izvjesno kako su autoceste zaradile dodatnih oko 260 milijuna kuna više nego prošle godine u razdoblju od siječnja do kraja rujna.

Razvidno je također kako sezonsko poskupljenje nije bitno utjecalo na pad prometa u ljetnim mjesecima, iako i tu ima manjih odstupanja ukoliko se usporede podaci po pojedinim autocestama, piše Novi list. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo