razdvajanje nerazdvojivih / Apsurdni propisi? Anđelka u kolicima smije u kombi za invalide, ali ne i njezin slijepi suprug

Image
Foto: RTL

Anđelka kao invalid u kolicima ima pravo na kombi GPP-a za prijevoz invalida, ali kako je to vozilo predviđeno isključivo za prijevoz osoba u kolicima, Ivan u kombi - ne smije

16.5.2018.
12:44
RTL
VOYO logo

Punih 57 godina supružnici Špehar, 81-godišnja Anđelka i 83-godišnji Ivan, zajedno prolaze sve nedaće, a posljednjih 15 godina nikamo ne idu jedno bez drugoga. Osim zbog velike ljubavi, ne razdvajaju se ni zbog činjenice da se ona koja je u kolicima ne može kretati bez njegove pomoći iako je Ivan – slijep! Dok Ivan Anđelku vozi gurajući njezina kolica, ona ga usmjerava kamo trebaju ići i tako funkcioniraju punih 15 godina otkako je ona u invalidskim kolicima, piše Glas Slavonije.

No pravilnik o prijevozu invalida ipak je onemogućio ovom bračnom paru da zajedno odlaze i onamo kamo ne mogu pješice. Anđelka kao invalid u kolicima ima pravo na kombi GPP-a za prijevoz invalida, ali kako je to vozilo predviđeno isključivo za prijevoz osoba u kolicima, Ivan u kombi - ne smije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su neki dan oboje imali nešto za obaviti u bolnici i htjeli su se odvesti tim kombijem.

"Međutim, kad sam pitala vozača rekao mi je da ne smije jer, ako moj suprug strada, GPP će snositi krivnju. Iako ja vidim, s Ivanom sam puno sigurnija, a i ne mogu se voziti sama, a istodobno i on ne može hodati bez tuđe pomoći, a godinama je naučio kretati se prema mojim uputama. On je tako morao uzeti taksi, a ja sam se vozila GPP-ovim kombijem. Tako se svaki put kad moram nekamo ići kamo ne možemo doći pješice moramo razdvojiti", požalila se Anđelka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To joj je dodatan problem jer svaki put kad se vozi kombijem za invalide, mora platiti osobu koja će joj pomoći ući u kombi i izići iz njega. Sve to stvara nepotrebne troškove jer za to vrijeme Ivan mora ostati kod kuće ili uzeti taksi za isto odredište.

Koliko se supružnicima Špehar teško i samo na kratko razdvojiti pokazuje i to da i u stanu gdje žive sve obavljaju zajedno. Kako je Anđelka ispričala, Ivan tehničke poslove obavlja bolje nego netko tko vidi, dok je ona zadužena za kuhanje. Osječani ih svakodnevno mogu vidjeti u šetnji gradskim središtem ili na osječkoj tržnici kako Ivan, držeći ruku na Anđelkinu ramenu, gura njezina kolica, a ona ga pažljivo usmjerava kako bi izbjegao prepreke, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo