ŽRTVE TRANZICIJSKOG KAOSA /

Apsurd Hrvatske: problem vlasnika stanova i zaštićenih najmoprimaca postaje problem svih nas

Jedni su za svoje stanarsko pravo mogli otkupiti stan, drugi su ga izgubili ali su u stanu ostali, a sad će ostat i bez stana i bez prava

1.3.2018.
22:24
VOYO logo

Imati stan u užem centru Splita od sto metara četvornih mnogima je san.  Rade to ima, no njegov san postao je noćna mora. Rade Županović živi na periferiji grada u stanu za koji još 20 godina mora plaćati kredit, a u njegovom stanu u centru živi zaštićeni najmoprimac.

"Zaštićeni najmoprimac meni u ovom trenutku plaća 253kn mjesečno, dok istovremeno ja kao vlasnik tog stana imam obavezu plaćat iznos 289 kuna pričuve. Dakle, ja sam svaki mjesec četrdeset kuna u minusu uz ovih 3500kn kredita u franku za svoj stan da bi osigurao dom svojoj djeci", tvrdi Županović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da apsurd bude veći, najmoprimac je samoinicijativno napravio preuređenje stana, a račun ispostavio Radi. On je odbio platiti, stanar ga je tužio, spor dobio i sad mu prijeti ovrhom. "Uz kamatu je taj trošak izišao na nekih 200 000 kuna", kazao je Županović.

Ovo je priča druge strane. Među stotinjak prosvjednika na markovom trgu jutros - bio je i bračni par Bakić - oni su zaštićeni najmoprimci i boje se kako će završiti na ulici. "Nisam socijalni slučaj da će me država dotirati jer imamo dvije mirovine, ali ću postati socijalni slučaj onog momenta kad moram tržišnu cijenu stanarine plaćati režije. Od čega ćemo živjet? Na ulicu?", pita se Vlatka Bakić, zaštićeni najmoprimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Status quo traje 26 godina. Vlasnici ne mogu u svoje stanove, a najmoprimci kažu nemaju drugdje. "Ova država je obećavala da ćemo mi po tim uvjetima utkupiti, a da će država obeštetiti vlasnike. Što je s tim dijelom? Zašto da oni imaju dva, a mi ni jedan stan?", kazala je Bakić.

Riječ je o 3734 privatna stana u kojem živi oko 9000 zaštićenih najmoprimaca. Dvadeset posto njih su posebne kategorije. 7% vlasnika stanova su izvorni vlasnici, ostali su prekupci. U 123 takva stana ne živi nitko, ali zaštićeni najmoprimci odbijaju vratiti ključeve, a najmoprimci iz 1544  stana vlasnici su jedne ili više drugih nekretnina.

Prosvjednici koji su negodovali ministre jutros nisu puno uznemirili. Ali oporba ih je podržala. Kao da oni 26 godina star problem nisu imali priliku riješiti dok su bili na vlasti. "Očito nije bilo dovoljno...ja bih rekao kvalitetnih rješenja", kazao je saborski zastupnik Gordan Maras.

Kvalitetno rješenje, bar tako misli, pronašao je ministar Predrag Štromar. Prema nacrtu izmjena zakona o najmu zaštićeni najmoprimci će u stanovima moći ostati idućih 5 godina, a svake godine će se iznos najma povećavati za 20% od trenutnog iznosa. Nakon 5 godina iz stanova moraju iseliti ili nastaviti plaćati tržišnu cijenu najma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebamo napravit pravičan i održiv zakon. Ja mislim da on sada je takav i takav kostur bi trebao i dalje bit, al ćemo još razgovarati", kazao je Štromar. Njegovo mišljenje ne dijeli ni jedna, ni druga strana. "Tu se radi o brzopletom, vrlo pogodbenom prijedlogu koji ide na ruku samo jednoj strani, a to su vlasnici", kazao je Tomislav Tomašević iz Hrvatskog saveza udruga stanara.

"Ove izmjene zakona, dapače, ovu našu agoniju, a njihova prava koja nisu prava produžavaju", tvrdi Ivan Matetić iz Udruge vlasnika stanova "Proljeće". Ni Štromar se ovog problema vjerojatno ne bi prihvatio da ga na to ne prisiljava Europski sud za ljudska prava. Jer je sad već pokojnom Sergeju Stileteu dosadilo trpiti nebrigu države pa su pravdu potražili u Strasbourgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova presuda EU suda za ljudska prava kaže kako je Sergeju Stileteu povrijeđeno vlasničko pravo. Samim time Hrvatska je dužna njegovim nasljednicima isplatiti odštetu. Ako se svi ostali slučajevi povedu za ovom presudom, Hrvatska će morati isplatiti preko 250 milijuna kuna odšteta. I tako problem vlasnika stanova i zaštićenih najmoprimaca postaje problem svih nas. Jer odšteta će se opet plaćati upravo iz naših džepova. 

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo