PRVI POTEZ MINISTRA / Anušić objasnio zašto se mijenja zakon: 'Dob od 45 godina za odlazak iz službe je preniska'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Prijedlog izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama je na javnom savjetovanju, a ministar očekuje da bi ovaj potez mogao pridonijeti i popularizaciji vojne službe

11.12.2023.
11:40
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ministar obrane Ivan Anušić izjavio je danas da vojnici napuštaju Oružane snage s 45 godina, a podizanjem dobi za odlazak na 50 godina ministarstvo nastoji riješiti problem njihove egzistencije jer bi u tom slučaju ostvarili pravo na barem minimalnu mirovinu. "Naši vojnici napuštaju oružane snage s 45 godina, što je po nama niska dobna granica. Podizanjem na 50 godina mi rješavamo problem njihove egzistencije nakon izlaska iz oružanih snaga, tj., ostvaruju pravo na minimalnu mirovinu ili mirovinu u cijelom iznosu" rekao je ministar nakon obilaska infrastrukture za avione Rafale na zagrebačkom Plesu.

Image
KAMERE SU SVE SNIMILE /

Ministar obrane Ivan Anušić iznenadio odlukom: Pogledajte u kakvom će posebnom prostoru živjeti... A tek spektakularni pogled

Image
KAMERE SU SVE SNIMILE /

Ministar obrane Ivan Anušić iznenadio odlukom: Pogledajte u kakvom će posebnom prostoru živjeti... A tek spektakularni pogled

Anušić je govorio o prijedlogu izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama RH kojim se za vojnike i mornare dobna granica za stjecanje prava na odlazak iz službe podiže sa sadašnjih 45 na 50 godina. Ministar napominje da se o navedenom problemu već duže vrijeme razgovara, a predloženim izmjenama koje će vlada ubrzo poslati u saborsku proceduru radi se na "kvalitetnijoj i boljoj brizi o vojnicima, časnicima i dočasnicima", rekao je. Osim toga, Ministarstvo obrane nastavlja raditi na unapređenju materijalnih radnih prva svih djelatnika oružanih snaga, ističe Anušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je s isporukom obalnih ophodnih brodova iz splitskog brodogradilišta Brodosplit

Novi ministar i potpredsjednik vlade također je na početku mandata obećao i završetak isporuke obalnih ophodnih brodova iz splitskog brodogradilišta Brodosplit. Ono što ključno je da je realizacija te isporuke krenula, kazao je   "Pregovori idu dalje, odrađeni su razgovori s institucijama koje sudjeluju u financiranju i koje posreduju u realizaciji tog velikog projekta i u ovom trenutku mogu samo reći da imamo naznake da bi se taj problem mogao u dogledno vrijeme početi rješavati. Konkretne informacije još ne mogu reći", izjavio je Anušić.

Potez bi mogao pridonijeti popularizaciji vojne službe

Podsjetimo, Ministarstvo obrane je iniciralo promjene Zakona o službi u Oružanim snagama s ciljem da svi vojnici nakon završetka vojne službe mogu otići u (punu) mirovinu. Prijedlog izmjena je na javnom savjetovanju, a prema njima će vojnici i mornari više neće morati otići iz vojne službe s 45 godina, već se dobna granica pomiče na 50. Ministarstvo obrane je predložilo izmjenu po hitnom postupku pa bez prava na mirovinu možda neće ostati ni vojnici kojima vojna služba završava krajem godine, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema trenutačno važećim odredbama Zakona o službi u Oružanim snagama RH, vojnici i mornari po sili zakona moraju s 45 godina napustiti djelatnu vojnu službu, čime dio njih nije mogao ostvariti pravo na mirovinu po propisima za djelatne vojne osobe. Stoga je jedan od prvih poteza koje sam odlučio napraviti po preuzimanju dužnosti ministra obrane povećati dobnu granicu na 50 godina za tu kategoriju vojnog osoblja, kako bi svaka osoba po izlasku iz sustava mogla ostvariti pravo na mirovinu", rekao je ministar Ivan Anušić.

Također, očekuje da bi ovaj potez mogao pridonijeti popularizaciji vojne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trend je takav da opada interes i za dragovoljno i za svako drugo služenje u Hrvatskoj vojsci, sukladno sa svim onim okolnostima koje nisu specifične samo za Hrvatsku, nego i za sve države svijeta. Moramo jačati sigurnost, a sigurnost se jača kroz kvalitetnu Hrvatsku vojsku", istaknuo je Anušić koji smatra da su materijalna prava ključna za motivaciju i regrutaciju novih vojnika.

POGLEDAJTE VIDEO: Anušić se odmah počeo rješavati Banožićevih ljudi, a onda otišao na jug završiti posao započet prije 10 godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo