'IDU NA 'BILDANJE' / Stigli su: Prema 'Đuri Đakoviću' krenuo prvi dio američkih oklopnih vozila: Evo kako će izgledati hrvatski Bradley

Ministarstvo obrane potvrdilo je da prvi dio kreće u 'Đuru Đakovića' večeras, dok će ostali stići idućih dana

10.12.2023.
21:03
VOYO logo

Vozači, budite oprezni - prema Slavonskom Brodu večeras su iz Rijeke krenuli američki Bradleyji namijenjeni hrvatskoj vojsci, javlja Danas.hr. Radi se, naime, o borbenim oklopnim vozilima.

Ministarstvo obrane potvrdilo je da prvi dio kreće put 'Đure Đakovića' večeras, dok će ostali stići idućih dana. Budući da će Bradleyji na labudicama putovati autoputom, vozači večeras moraju biti posebno oprezni zbog ovog izvanrednog prijevoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IDU NA 'BILDANJE' /

Konvoj sastavljen od sedam kamiona i 22 američka oklopna vozila Bradley krenuo iz riječke luke prema Slavonskom Brodu

Image
IDU NA 'BILDANJE' /

Konvoj sastavljen od sedam kamiona i 22 američka oklopna vozila Bradley krenuo iz riječke luke prema Slavonskom Brodu

Na 22 vozila opsežni proces obnove sastojat će se od remonta pogonskog sklopa vozila, ugradnje novih sustava naoružanja bojenja i pregleda kako bi se osiguralo da sva vozila zadovoljavaju najviše standarde. Cilj je da sva oklopna vozila budu operativna do 2026. godine.

Plan je da budu operativni do 2026.

Hrvatska vlada objavila je prošlog tjedna kako joj je cilj da oklopna vozila Bradley, čiji su prvi primjerci stigli iz SAD-a u Hrvatsku, budu operativna do 2026. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rijeku su prošle srijede dopremljena 22 od ukupno 89 oklopnih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS koja će se modernizirati u tvrtki 'Đuro Đaković Specijalna vozila' u Slavonskom Brodu.

Dolazak Bradleyja u Hrvatsku komentirao je u nedjelju premijer Andrej Plenković. "Ideja je da se od 89 Bradleyja njih više od 60 osposobi za funkcioniranje, dio će služiti kao bazen za rezervne dijelove za one koji će biti operativni. 'Đuro Đaković' ima zadaću da taj proces sustavno i sukcesivno radi. Trebat će neko vrijeme i bit će u sljedećim godinama spremni  na raspolaganju jačanju sposobnosti hrvatske kopnene vojske", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moćno vojno vozilo

Borbeno oklopno vozilo na gusjenicama služi za prevoženje vojnika do kriznih točaka bojišta. U njega stane deset vojnika pod punim naoružanjem, a teško je 32 tone. Od udara granata zaštićen je aluminijskim oklopom i umetnutim pancirnim pločama. Pokrov vozila i kupola pojačani su titanom. U tvornici 'Đuro Đaković' će ih dodatno pojačati.

Prema pisanju medija, u sklopu modernizacije na vozila će biti ugrađena najnovija verzija topa Bushmaster od 25 milimetara s također najnovijom verzijom termovizije, komunikacijska oprema nove generacije i dimne kutije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će izgledati hrvatski Bradley

Hrvatski Bradleyji bit će naoružani i protuoklopnim raketama TOW 2 A i B, a u paketu je i streljivo za top, streljivo 7,62 mm i simulator za obuku. Očekuje se da bi prvi modernizirani Bradley iz pogona tvornice 'Đuro Đaković' trebao izaći 1. srpnja 2024. godine.

Sugovornici Jutarnjeg lista otkrili su ranije da je ovaj posao velika šansa da se u 'Đuri Đakoviću' u budućnosti formira regionalni centar za vozila Bradley.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uvođenju Bradleyja u upotrebu pomoći će Nacionalna garda Minnesote, s kojom suradnja traje već 26 godina.

POGLEDAJTE VIDEO: Bradleyji idu na remont u Đuru Đakovića: 'Modernizirat ćemo 62 vozila, bit će spremni do roka, a proces je opsežan'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo