1% godišnjeg prihoda koncerna /

Alvarez i njegova ekipa će za svoj posao u Agrokoru uzeti plaću od pola milijarde kuna?

U samom Agrokoru, novi šef Antonio Alvarez i njegovih 9 veličanstvenih prvi dan na poslu počeli su sječom Todorićevih knezova

5.4.2017.
22:15
VOYO logo

Smjenjeni su direktori Mercatora i Konzuma. Alvarez se nakon toga obratio zaposlenicima ističući kao priritet spašavanje njihovih radnih mjesta. 

Dobro zvuči, ali teško da će opstati ijedan dućan ili kiosk od čijeg prihoda se ne može isplatiti ni plaća blagajnice. U svakom slučaju Alvarez i njegov tim već su jučerašnjim nastupom i prvim potezima dali naslutiti da to više neće biti isti Agrokor ako Agrokora uopće i bude. Jedino čega će sigurno biti, bit će naknade za obavljeni posao.  A one su inače astronomske, tolike da bi našem reporteru Ivanu Skorinu trebalo 50 života da zaradi tu plaću.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od dolaska na posao u 8 ujutro – pa do 8 uveče i sastanka s premijerom – prvi radni dan za novog šefa Agrokora – bio je itekako vidljiv u javnosti – to je i htio - stručnjaci još pričaju o njegovom jučerašnjem nastupu kao maloj školi komuniciranja u krizi.

"U tome da je širio ruke, ukazivao na svoj tim i na sebe i time, a pritiom držao jedan kontinuiran kontakt očima. Zapravo je komunicirao na jedan otvoren i transparentan način", izjavila je komunikacijska stručnjakinja Ana Šimunović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A i sadržaj – ciljano izrečen.

"Nema garancije", jasna je poruka Antonia M. Alvareza, glavnog direktora za restrukturiranje Agrokora.

Itekako je važno jučerašnje ponavljanje ove dvije riječi.

"Ono što je posebno bilo interesantno za hrvatski javni prostor to je što je jedna od rijetkih osoba u javnosti poslovnoj političkoj kako god – a to je da je stala i rekla ono što ne želimo čuti – a to je da nema jamstava", dodaje Šimunović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogotovo nakon dva desetljeća strogog i skrovitog rječnika kakav je gajila bivša Uprava koja je muljala u priopćenjima i u vrijeme najvećeg potresa s frazama poput "Pozicija i opstojnost Agrokora nije upitna".

Sve je itekako upitno, a lice Ivice Todorića od početka krize nije stalo pred novinare – baš zato Alvarez gradi imidž i preko nove glasnogovrnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavni direktor koji je jučer predstavljen direktno će nadgledati i provoditi sve financijske i pravne poslove za vrijeme trajanja cijelog procesa restrukturiranja", poručila je Ivona Janjić,  glasnogovornica Agrokora.

A i radnicima se danas obratio pismom.

Alvarezovih devet  čine stručnjaci impresivnih biografija. On sam je u protekle dvije godine vodio restrukturiranje jedne od najvećih tvrtki u europi za obnovljive izvore energije – Španjolsku Abengou  – bio je i šef zaokreta u južnoafričkom Agrokoru – trgovačkom lancu Edcon – gdje je uspio zadržati 40 tisuća poslova.

"Istaknuo je da treba prionuti poslu. Ne poznajem ga osobno. Poznajem imidž i reputaciju kompanije iz koje dolazi. To je jedna od najbolji za restrukturiranje", dodaje Zdravko Marić,  ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alvarezov prvi suradnik Michael Corner-Jones vodio je restrukturiranja u šest velikih svjetskih tvrtki – Max Frangulow – radio je na restrukturiranju talijanskog giganta Parmalata - jedina žena u timu je Marija Šimunović – porijeklom Hrvatica – koja je vodila 13 milijardi funta tešku reviziju – britanskog španjolskog International Airlanes Groupa – i ostatak društva radio je na sličnim poslovima. Sve će se podrediti njima - objašnjava iskusni hrvatski konzultant.

"To je firma jedna od vodećih koja je doktor za te problem i ovi vjerovnici u suradnji s upravom Agrokora nisu imali boljeg i drukčijeg izbora prema tome treba doktora pustiti da operira, to je kad se razbolite idete u bonicu i u tom smislu njemu treba dat mir ", smatra Miroslav Dragićević, konzultantska kuća HORWATH HTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mir si upravo i pažljivo smislenom PR kampanjom želi unaprijed stvoriti jer je svjestan da vrijeme nije na njegovoj strani. Danas se odblkoirao račun Tiska, ali ako ne odblokira račune i svih ostalih Agrokorovih tvrtki  60 tisuća zaposlenih za Uskrs će ostat bez plaće. 

Tada će ih teško umiriti ikakve pozitivne poruke. Pogotovo kad se nagađa da će Alvarez i njegova ekipa kako god Agrokor završio - za svoj posao uzeti plaću od oko 1% godišnjeg prihoda koncerna - odnosno pola milijarde kuna.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo