zahtijevan i odgovoran posao / Antonija Rupić: Devetnaestogodišnja spasiteljica bdije nad kupačima na Srimi

Image
Foto: Šibenski portal

Na području Šibensko – kninske županije postoji 35 licenciranih spasioca koji rade na 14 koncesioniranih kupališta.

30.7.2016.
14:44
Šibenski portal
VOYO logo

"Preduvjet za pristup edukaciji za spasioce je da kandidat ispliva normu od 400 metara unutar 8 min, izroni u daljinu 20 metara i demonstrira pravilan rad tehnike prsno. Sam tečaj sastoji se od tri cjeline (spasilačka služba, prva pomoć i ekologija) te traje 7 dana. Nakon ispunjavanja izlaznih normi te praktičnih i teoretskih ispita, kandidat stječe uvjerenje o osposobljenosti za spasioca na otvorenim vodama koja vrijedi dvije godine. Prilikom obnove uvjerenja spasilac  treba ispuniti izlazne norme, demonstrirati tehnike spašavanja te položiti pismene i usmene ispite", kaže nam Katarin Zorić iz Crvenog križa.

Mi smo posjetili plažu u Srimi i porazgovarali s mladom Antonijom Rupić koja već drugu godinu radi ovaj posao. Devetnaestogodišnjakinja iz Šibenika studira na Kineziološkom fakultetu u Splitu, trenira karate već 11 godina i već dvije godine bdije nad kupačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Šibenski portal

"Kako sam u sportskim krugovima, ovaj tečaj mi se učinio kao neki izazov i odlučila sam se prijaviti. Tečaj je jako težak i potpuno je isti za oba spola, ne rade se nikakve razlike budući da se u krajnjoj liniji obučavamo za spašavanje ljudi.Veliki broj prijavljenih ne uspije zadovoljiti kriterije tako da je od nas 30 prijavljenih, prošlo nas manje od pola. Ovdje većinom prevladavaju plivači i vaterpolisti i to mahom muški", priča nam Antonija koja je prošle godine radila na Plavoj plaži u Vodicama.

Antonija je nastupila i na Spasilačkom natjecanju u Zatonu kraj Zadra gdje je u dvije discipline osvojila medalje: zlato u run-swimm-run i broncu u disciplini super lifesaver.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte na Šibenskom portalu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo