'ZLOČINI U OLUJI SU ODGOVORNOST SVIH NAS' / Galama na glavnom trgu u Zagrebu: Aktivistima dobacivali uvrede: 'Ovo je banda. Četnička banda'

Image
Foto: screenshot

'Tijekom i nakon Oluje ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća. Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njezinih građana, čiji je povratak godinama bio sustavno otežavan i onemogućavan', poručuju organizatori skupa

3.8.2022.
8:51
screenshot
VOYO logo

U podne je, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, održan mirni polusatni antiratni skup povodom obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja". Skup je organiziralo pet udruga civilnog društva: Centar za žene žrtve rata – ROSA, Centar za građansku hrabrost, Inicijativa mladih za ljudska prava, Ženska mreža Hrvatske te Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije UDIK iz Sarajeva. Poručili su da se skup održava "u znak sjećanja na naše sugrađane, državljane ove zemlje ubijene i protjerane tijekom i nakon vojne operacije Oluja".

Prozvali su aktualnu vlast da ne pokazuje poštovanje prema civilnim žrtvama te su od Vlade zatražili procesuiranje odgovornih za ratne zločine počinjene u vrijeme i nakon "Oluje". Navode da je tijekom akcije Oluja i tjednima koji su uslijedili nakon toga ubijeno oko 600 civila, spaljeno oko 22 tisuće kuća i 150 tisuća građana moralo je napustiti područje tzv. Krajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekolicina dovikivala prostote i prosvjednike nazivala 'četnicima'

Predstavnici udruga koje su organizirale akciju držali su transparente s natpisima: "Zločini u Oluji su odgovornost svih nas", "Odajmo počast svim žrtvama" te "Nacionalizam ubija" ispisan na latinici i ćirilici. Na trgu je bilo više policijskih vozila, a okupilo se i nekoliko "protuprosvjednika". Jedan od njih je održao poduži monolog pred kamerama okupljenih medija. Najprije je rekao predstavnicima civilnih udruga: "Ajmo, prosvjed je završen".

"Nije ih sram? Ispred bana se došli prsit. Gdje toga ima?", nastavio je iskoristivši prisustvo kamera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko još bježi ako nije kriv? Mi još tražimo 1832 branitelja, nestale osobe", zaključio je muškarac koji se nije želio predstaviti.

Prosvjednici su šutke stajali i držali trasparente dok im je nekolicina muškaraca dobacivala prostote, psovala ih te im vikala da su "četnici".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Aktualna vlast ne pokazuje poštovanje prema žrtvama'

"Akcijom izražavamo solidarnost sa svim žrtvama rata i sa svim žrtvama zločina počinjenih u naše ime. Za vrijeme i nakon operacija 'Oluja' pripadnici Hrvatske vojske i policije te civili počinili su veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom RH, a da najveći broj tih zločina nikada nije procesuiran. Prema procjenama civilnog društva, tijekom i nakon "Oluje" ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća. Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njezinih građana, čiji je povratak godinama bio sustavno otežavan i onemogućavan", poručili su organizatori prosvjeda u ranije poslanom priopćenju.

Nadalje, ističu da se suprotstavljaju državnom poricanju činjenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukazujemo i upozoravamo na to da su tijekom i nakon ove operacije ubijeni naši sugrađani srpskog etniciteta, njihova je imovina pokradena i uništavana, članovi njihovih obitelji su protjerani, a povratak im je de facto onemogućen. Društvo utemeljeno na nepriznavanju svojih grešaka iz prošlosti, nema perspektivu mirne budućnosti. ahtijevamo procesuiranje počinitelja ratnih zločina počinjenih tijekom i nakon ‘Oluje’. Zločini u ‘Oluji’ su odgovornost hrvatske države. Neshvatljivo nam je neodgovorno ponašanje hrvatskih političara prema suočavanju s prošlošću. Aktualno političko rukovodstvo u Hrvatskoj ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama ovih zločina, prema ljudima koji su ubijeni. Za nas kao predstavnice/ke civilnog društva, suočavanje s ‘Olujom’ treba biti put pomirenja a ne put razdora. To ne treba biti put slavlja, nego put razumijevanja. Sve dok se ne suočimo s ratnim zločinima u ‘Oluji’, nemamo pravo upirati prste u druge", poručuju organizatori današnjeg skupa.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo