U Dubrovniku je dakle sezona na vrhuncu, smještaja nema, a kako je u ugostiteljskim objektima priča gost RTL-a Danas predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić.
"Svaki porast poslovanja budi optimizam. Iskreno se nadam da će se on nastaviti i da ćemo uspjeti ostvariti koliko toliko normalne brojke", rekao je Vlašić.
Optimizam ipak nije dovoljan da se popravi šteta pandemije.
"Pa mi dvije godine nismo radili ništa, dvije sezone potpuno promašene. Trebati će dugo, dugo vremena da se oporavimo i nadoknadimo ono što je korona napravila, ali primarni poticaji će biti smanjenje poreze represije. Što niži PDV, to će oporavak biti brži. Nadam se da ukoliko se spusti porez, slično kao i u konkurentskim državama, vjerujem da bi unutar dvije godine mogli doći na nekakve normalne brojke", poručio je.
Ugostitelji su do sada uz ponudu popusta pokušavali privući goste, sada je to na nešto manjoj razini. Neki spekuliraju da su se cijene u Dubrovniku vratile na staro.
"Mislim da ne, ne u punom iznosu, ali to je normalna činjenica, zakon ponude i potražnje. Happy hour postoji i kada je najjača sezona, to nije ništa čudno", izjavio je Vlašić.
Gosti su ipak imali mnoštvo kritika na račun politika koje su provodili pojedini restorani, kao što je ograničeno vrijeme sjedenja ili minimalan iznos koji se mora potrošiti za stol.
"Koliko ja znam, samo je jedan slučaj od 120 lokala u gradu koji mislim da ne bi trebao bit tema razgovora jer svaki ugostitelj ima pravo organizirati svoj način poslovanja i svaki gost ima pravo trošiti novac kako je namjenio. Mada moramo biti iskreni, niti jednoj urbanoj, sezonskoj turističkoj destinaciji to nije ništa čudno. Bilo gdje gdje sam bio, po sličnim lokacijama, postoje takvi uvjeti. Samo je stvar odabira", rekao je Vlašić i dodao je:
"Očekujemo da više neće biti nikakvih restrikcija da se možemo vratiti normalnome životu".