'DOŠLI SMO S NEVJERICOM' / Otkud ljudske kosti na hrpi otpada u Karlovcu? Stručnjak za forenziku: 'Slomljene su, moglo bi se raditi o više osoba'

Kosti je pronašla bivša vijećnica karlovačkog Gradskog vijeća Draženka Polović sa svojim stranačkim kolegom

28.9.2023.
21:32
VOYO logo

U blizini Karlovca na hrpi građevinskog otpada pronađene su kosti ljudske lubanje, čeljusti i bedrene kosti. Pronašla ih je bivša vijećnica karlovačkog Gradskog vijeća Draženka Polović sa svojim stranačkim kolegom jer su dobili anonimni poziv. Na Gradskom vijeću postavili su pitanje upravo oko ovog ilegalnog odlagališta, javlja Danas.hr.

"Vidjeli smo ih nekoliko, izvirivale su, tu je bilo zubalo dio vilice. Mi smo ovdje došli s nevjericom iako znamo da ovdje postoji deponij. Kad čovjek ima potrebu nazvati nije se htio predstaviti, djelovao je ozbiljno i smeteno. što drugo učiniti nego doći ovdje i sam se uvjeriti", istaknula je Polović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosti su stare i isušene

Policija je obavila očevid, a kosti i dalje izviru iz zemlje. Građani su zgroženi.

"Strašno, nemam što reći. Strah", kazala je Jasna, a njezin sugrađanin Branko rekao je da je "nevjerojatno da se to pronađe sada u ovom vremenu, ljudske kosti sada". Neke je Karlovčane nakon ove vijesti prošla jeza, a građanka Olgica je to i potvrdila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jeza baš hvata da se nešto takvo događa, znači nije se ni pazilo, kopalo se. Tko je to pronašao svaka mu čast", priznala je.

Image
Bizaran slučaj u Karlovcu /

Na divljem građevinskom deponiju pronađene ljudske kosti; Grad: 'Zaprepašteni smo'

Image
Bizaran slučaj u Karlovcu /

Na divljem građevinskom deponiju pronađene ljudske kosti; Grad: 'Zaprepašteni smo'

Stručnjak za forenziku Dragan Primorac kazao je da su kosti stare i isušene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo tri dugačke kosti što bi moglo značiti da se radi o nekoliko osoba. Vidim slomljene kosti i tragove na lubanji što može biti posljedice iskapanja. Arheolozi će utvrditi kada je ta ozljeda nastala", objasnio je.

Kosti su pronađene na odlagalištu otpada na koje se dovozi smeće s karlovačkog područja. Posljednjih mjeseci, grad se pretvorio u gradilište tako da je moguće da su one iskopane tijekom radova i s otpadom odbačene. Prošli mjesec komunalni redari zatekli su tvrtke koje su odlagale otpad i to baš na tom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavijestili su Državni inspektorat

"Radi se o bivšem pograničnom naselju u gradskoj četvrti Gaza. To je zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske. A tvrtke koje su tamo bile su one koje trenutno rade ovdje na aglomeraciji grada", kazao je komunalni redar Oliver Budimir.

Tada kosti nisu primijetili, no o odlaganju otpada obavijestili Državni inspektorat, a istragu provodi i policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obaviješteno je Županijsko državno odvjetništvo te slijedi obavljanje obdukcije i identifikacije na Zavodu za sudsku medicinu Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a policijski službenici dalje provode kriminalističko istraživanje", objasnio je voditelj Odjela općeg kriminaliteta PU karlovačke Robert Brozinić.

Još uvijek se provodi inspekcijsko postupanje, a zemljani iskop došao je s više lokacija, potvrdili su iz Državnog inspektorata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo