Snimka objavljena na sudu / Plenković na suđenju Čehuliću koji je prijetio da će ga riješiti: 'Ne bojim ga se, u meni nije izazvao strah'

Image

Zbog prijetnji premijeru Čehulić je uhićen u listopadu 2020. te je otkriveno da je riječ o susjedu obitelji mladića koji se par dana ranije ubio nedaleko Banskih dvora nakon što je izveo nezapamćen napad

7.2.2023.
9:13
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković danas je na sisačkom Općinskom sudu saslušan kao svjedok-oštećenik na suđenju Đuri Čehuliću optuženom da je javno prijetio premijeru 2020. nakon što je Danijel Bezuk pucao na zgradu vlade i ranio policajca na Markovu trgu.

"Sjećam se ovog nemilog događaja ispred zgrade Vlade kad je Danijel Bezuk pucao na policijske službenike koji su osiguravali zgradu Vlade i sad sam mišljenja da se radilo o jednom terorističkom činu i nadležne službe poduzimale su sve radnje u vezi pronalaska počinitelja i motiva. Naravno da se krenulo u ispitivanje s kim je gospodin Bezuk bio povezan, uz sve policijske radnje, i televizijske ekipe bile su na terenu i razgovarale s ljudima - rekao je Plenković u uvodu svjedočenja, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DOGRADONAČELNIK KUTINE: /

'Bezuk je bio je moj prijatelj i on nije terorist! Prestanite cipelariti i dolijevati ulje na vatru'

Image
DOGRADONAČELNIK KUTINE: /

'Bezuk je bio je moj prijatelj i on nije terorist! Prestanite cipelariti i dolijevati ulje na vatru'

"Jedna kuća bila je Al Jazeera, druga Nova TV i to su relevantna saznanja vezano za ovu snimku koja se spominje u ovom postupku. S obje snimke bio sam upoznat neposredno nakon što su one nastale. Novinarka je tu snimku dala glasnogovorniku Vlade, koji me upoznao s tim i on je sve to proslijedio na postupanje policiji - nastavio je Plenković.

"S obzirom na to da je sadržaj snimke upućivao da bih ja mogao biti potencijalna žrtva ili meta, odmah sam saznao za taj sadržaj - rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo željeli remetiti proces"

"Možete li se sjetiti sadržaja? Na koji način se ta osoba obratila? - pitao ga je sudac Mirko Đukić.

"Gospodin Čehulić je na toj snimci, koja nikad nije objavljena jer nismo htjeli remetiti taj proces, a ta TV kuća to nije htjela dosad objaviti i to je bitno reći - rekao je svjedok Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče same srži što je rečeno, gospodin Čehulić je rekao da mu je žao što je gospodin Bezuk išao to obaviti na Markov trg, jer da bi on to napravio bolje zajedno s jednim gospodinom, što ćete čuti na snimci - nastavio je Plenković i dodao:

"To je sukus cijele priče. On je očito bio nezadovoljan onime što radimo Vlada i ja, poanta je da je, nažalost, gospodin Bezuk počinio teško kazneno djelo pucajući na zgradu Vlade i ugrozio i institucije Republike Hrvatske i ljude koji rade u njima i teško ranio policajca Oskara Fiurija nakon čega je počinio samoubojstvo i da je to jedan događaj koji je teroristički akt pojedinca, što je, nažalost, posljedica ozračja u kojem je odrastao i stasavao. Žao mi je gospodina Bezuka i tragedije njegove obitelji. Ja sam i onda i sad bio svjestan prijetnje koje je izrekao optuženik - rekao je na dodatni upit suca na kraju svog svjedočenja Andrej Plenković te dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi je policajca Fiurija"

"Žao mi je i Oskara Fiurija, hrvatskog policajca koji je teško ozlijeđen i još se uvijek oporavlja - zaključio je svoje svjedočenje Plenković.

Na pitanje njegova odvjetnika koliko je ozbiljno shvatio ove prijetnje, odgovorio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U kontekstu da se ona dobija nakon napada na Banskim dvorima, ona je doživljena ozbiljno, kao od osoba koje su gledale tu snimku i da je ono što je također vidljivo iz te snimke, da je to govorio vrlo staloženo i da je vrlo promišljeno to što govori - izjavio je premijer.

Jeste li riječi koje je izrekao optuženik osobno shvatili kao izražavanje namjere da se premijeru naudi u budućnosti? - pitao je Čehulićev branitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je rekao da bi on to riješio zajedno s još jednom osobom unatoč tjelohraniteljlima koje ja imam i kad se uzme sve u obzir, onda se to može shvatiti vrlo ozbiljno, ali ne mogu suditi bi li on tu svoju namjeru u budućnosti i izvršio - izjavio je premijer.

"Ne bojim se okrivljenika"

"Recite mi bojite li se okrivljenika? - pitao je dalje sudac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, ne bojim ga se i on u meni nije izazvao strah, ali u tom trenutku to je doživljeno ozbiljnim u kontekstu svih okolnosti - odgovorio je svjedok Plenković odvjetniku.

"Možete li pogledati optuženika i reći djeluje li on vama kao netko tko bi vam prijetio? - pitao je odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne morate odgovoriti na to pitanje? - rekao je sudac Plenkoviću.

On se ipak okrenuo i pogledao okrivljenika koji mu je rekao da su se vidjeli i u Okučanima. Nakon toga u sudnici je puštena snimka prijetnji koje je izrekao Čehulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"… Danijel je bio super dečko, imao je 23 godine, a razmišljao je kao da ima 50… On je htio poslati poruku, vjerujem da je htio riješiti Plenkija, ja bih ga riješio unatoč četiri tjelohranitelja" - to je ključni dio snimke zbog koje se sudi Đuri Čehuliću. Dok je slušao snimku, bio je miran, povremeno je podizao glavu i prekriženih ruku sjedio u stolcu, pritom ne pogledavši prema premijeru Plenkoviću koji je sjedio bočno od njega u sudnici, piše Jutarnji list.

Premijer Andrej Plenković napustio je sudnicu u 9.45 sati. Nakon kraće stanke, rasprava je nastavljena ispitivanjem svjedokinje Barbare Golje, novinarke koja je razgovarala s Đurom Čehulićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, zbog prijetnji premijeru Čehulića je policija uhitila u listopadu 2020. godine. Tada je otkriveno da je riječ je o susjedu i prijatelju obitelji mladića koji se par dana ranije ubio nedaleko Banskih dvora nakon što je izveo do tada nezapamćen napad u kojem je automatskom puškom pucao na zgradu Vlade RH i ranio policajca na ulazu.

Naveo da mašta o ubojstvu

Prema policijskoj prijavi, Čehulić je nakon Bezukovog napada u više navrata u javnosti rekao da je Bezuk htio ubiti premijera, kao i da je to trebao prepustiti njemu i svom ocu, a  naveo je i da osobno mašta o ubojstvu Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija mu je prilikom pretrage kuće pronašla i oduzela više komada vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari te je prijavljen i za ilegalno posjedovanje oružja.

Tijekom istrage bio je uhićen i Bezukov otac kod kojeg je policija pronašla puške s optičkim ciljnicima i prigušivačima te preko tisuću komada raznog streljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo