premijer o uhićenjima u orašju /

Andrej Plenković: 'Svi ratni zločini trebaju biti procesuirani, ali formulacije o udruženom zločinačkom pokretu nisu prihvatljive'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Kazneni postupak i uhićenje časnika Hrvatske vojske pripremani su dulje vremena, a njihov tajming je indikativan', kazao je Plenković

3.11.2016.
10:32
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade govorio o slučaju uhićenja deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju. "Kazneni postupak i uhićenje časnika Hrvatske vojske... pripremani su dulje vremena, a njihov tajming je indikativan", kazao je Plenković.

U suradnji s obavještajnim službama i institucijama se informira o svim relevantnim podacima te se, kaže premijer, intenzivno radi na tome da se pribavi pravna pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naložio sam ministarstvima da pribave sve relevantne podatke te osiguraju pravnu, operativnu i konzularnu pomoć uhićenim hrvatskim državljanima s kojim smo u kontaktu putem veleposlanstva", rekao je Plenković.

"Postoji cijeli niz aktivnosti koje su se odvijale između nadležnih institucija RH i BiH prije izbora naše Vlade, a koje zbog njihove složenosti tek treba rasvijetlili. Naša Vlada učinit će sve da zaštiti legitimne interese RH, ali i ljudska prava svih koja u ovom trenutku mogu biti ugrožena", rekao je Plenković uz napomenu da da svi ratni zločini trebaju biti procesuirani, ali da političke formulacije u nekim aktima o udruženog zločinačkom pokretu nisu prihvatljive. Rekao je da se neovisnost i teritorijalna cjelovitost Hrvatske branila i u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u ponedjeljak su u Orašju uhićeni Đuro Matuzović (64), Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57) i Stijepo Đurić (51).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo