PAO BIVŠI ŠEF HC-A /

Plenković ništa ne zna o uhićenju: 'Vidio sam u medijima'. Otkrio ostaje li Škorić član HDZ-a

U Banskim dvorima održana je konferencija za medije premijera Andreja Plenkovića

21.9.2024.
9:49
VOYO logo

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković održat će konferenciju za medije na temu najnovijeg Izvješća svjetske Agencije za kreditni rejting Fitch u Banskim dvorima. Premijer će se oglasiti i o USKOK-ovoj akciji u kojoj je uhićen i bivši šef HC-a Josip Škorić. Donedavni bliski suradnik ministra Olega Butkovića.

"Mogu iskazati zadovoljstvo s poboljšanjem kreditnog rejtinga na povijesno visoku razinu. To je itekako snažna poruka za hrvatsko gospodarstvo", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Italija, Rumunjska, Grčka imaju prema Fitchu niži rejting od Hrvatske. Mi smo zemlja koja najbrže podiže kreditni rejting. Naglašavaju političku stabilnost", kaže Plenković.

 Plenković je rekao da do kraja godine planiraju smanjiti i javni dug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AGENCIJA S&P /

Podignut kreditni rejting Zagreba: 'Ovo pokazuje da odgovorno upravljamo gradom'

Image
AGENCIJA S&P /

Podignut kreditni rejting Zagreba: 'Ovo pokazuje da odgovorno upravljamo gradom'

"Fitch smatra da će se to dogoditi što znači da su se naše i njihove procjene konvergirale. Mi smo u poziciji da pošaljemo jednu odličnu poruku hrvatskim građanima. Rejting je ocjena naše reputacije", rekao je.

Dodao je da se ovime šalje pozitivna poruka građanima.

"Što je rejting viši, kamate za zaduženje su niže", rekao je Plenković.

Rekao je da su već nakon četiri mjeseca nove Vlade ispunili svoje predizborno obećanje da će Hrvatsku odvesti na A razinu kreditnog rejtinga. Ponovio je i kako kreditne agencije nemaju razloga biti blage kad ocjenjuju zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnosti se obratio i ministar financija Marko Primorac koji je rekao da se uspjelo stabilizirati ekonomiju te da hrvatsko gospodarstvo raste brže od prosjeka EU-a, a to onda prepoznaju i ulagači i kreditne agencije.

Primorac je rekao i kako ovako dobra ocjena ne daje za pravo da se spava na lovorikama, nego da i dalje treba raditi na standardu građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je komentirao i Poreznu reformu.

"Mi smo rekli da ćemo prebacivati akcent s oporezivanja rada na oporezivanje imovine. Ova naša reforma ima ključno načelo u sebi, a to je pravednost, ali i solidarnost", rekao je.

"Maksimalna stopa poreza za dohodak za općine će biti 20, za gradove 21, za središta županija 22, a za grad Zagreb 23. Mi ćemo direktno zakonskim izmjenama utjecati na to da baš svi dobiju veću plaću. Sada ćemo predložiti da raspon bude od 0,6 do osam eura po kvadratu. Nećče se oporezivati kuća ili stan u kojemu živite, koji je u trajnom najmu, bit će niz kriterija. Ostavit ćemo mogućnost lokalnim jedinicama da ocijene da bi plaćanje poreza na nekretnine predstavljati izdatak koji netko ne može platiti i onda će se donositi odluke o individualnom oslobađanju. Temeljno pitanje zašto ovo radimo je cijena nekretnina u Hrvatskoj i cijena najma. Ovo je mjera kojom pomažemo mladim ljudima da lakše dođu do nekretnine", dodao je.

Rekao je da je za uhićenje Škorića čuo iz medija i da nema nikakvih komentara, a da o primanju mita nije znao ništa. Dodao je da Škorić i dalje član stranke u osijeku i da će stranačka tijela raspravljati o njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Pretres kuće Josipa Šorića u Osijeku

ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo