'SJAJNA PORUKA' / Plenković pozdravio pokretanje beatifikacije kardinala Franje Kuharića

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u subotu je u Požegi sudjelovao na predstavljanju HDZ-ove liste za europske izbore

1.6.2024.
14:46
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković rekao je u subotu u Požegi kako je vijest da je Sveta Stolica odobrila pokretanje beatifikacije kardinala Franje Kuharića dobra, kako je riječ o unutarcrkvenoj inicijativi i da je to sjajna poruka.

Plenković je u Požegi sudjelovao na predstavljanju kandidata s liste HDZ-a na izborima za EU Parlament, a na upit novinara komentirao je pokretanje kauze za beatifikaciju i kanonizaciju kardinala Franje Kuharića, temeljem odobrenja Svete Stolice, o čemu je jučer na svetkovini Majke Božje od Kamenitih vrata, izvijestio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIGLA ISPRIKA /

Vatikan se oglasio nakon Papine izjave o homoseksualcima: 'Nije imao namjeru uvrijediti'

Image
STIGLA ISPRIKA /

Vatikan se oglasio nakon Papine izjave o homoseksualcima: 'Nije imao namjeru uvrijediti'

'To je jedna sjajna poruka'

Premijer je istaknuo kako je riječ o unutarcrkvenoj inicijativi.

"Ako bi to na kraju rezultiralo beatifikacijom kardinala Franje Kuharića, zagrebačkog nadbiskupa, koji je zajedno s predsjednikom Tuđmanom u razdoblju 1989., 1990. i 90-tih godina predstavljao onaj ključni dvojac 'renesanse hrvatskog naroda' u vremenu stvaranja suvremene, samostalne i slobodne hrvatske države, onda mislim da je to jedna sjajna poruka; a vidjet ćemo koliko dugo i kako će se taj proces kasnije razvijati", rekao je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je uoči predstavljanja HDZ-ovih kandidata za europske izbore, 9. lipnja, istaknuo kako je njihova ambicija da hrvatskim građanima prikažu važnost Europskog parlamenta kao jedne od ključnih europskih institucija.

"Naši zastupnici odlučuju o europskom proračunu, a to je jedna od najvažnijih povlasti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novci iz EU

Pri tome je istaknuo kako je Hrvatska u proteklih 11 godina iz europskih izvora apsorbirala 20,5 milijardi eura, a u zajednički europski proračun uplatili smo šest milijardi eura članarine, odnosno oko 600 milijuna eura godišnje, što znači da smo kao zemlja 14,5 milijardi eura u plusu.

Takva će pozicija Hrvatske trajati još niz godina, rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio kako je HDZ-ova lista, koja na EU izbore izlazi pod sloganom - "Hrvatska snažna i važna", najsnažnija, a njihovi eurozastupnici u sljedećih pet godina bit će najtješnje povezani s radom Vlade, resora i hrvatske diplomacije.

O tome kojih 12 zastupnika Hrvatska pošalje u Europski parlament, gdje je više od 700 zastupnika iz 27 država članica, ovisiti "naša uspješnost u formuliranju europskih politika, donošenju europskih zakona, usvajanju europskog proračuna i vođenju politike modernog suverenizma", naglasio je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljeni kandidati i programi

Na skupu su predstavljeni kandidati s HDZ-ove liste i njihovi programi.

Oni su istaknuli dosadašnje rezultate i uspjehe, važnost europskih fondova za Hrvatsku te važnost izbora kandidata koji razumiju što je to nacionalni interes, demokršćanske vrijednosti i moderni suverenizam, ali i one koji znaju pregovarati o prioritetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidatkinja na listi i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica istaknula je kako živimo u vrlo složenim geopolitičkim okolnostima.

"Ovo će biti presudnih pet godina kada ćemo odlučivati o vrlo važnim dokumentima u kojem će smjeru ići Europa. Ovo će biti trenutak kad se donosi strateška agenda Europskog vijeća, Europske komisije, koji su tu prioriteti za sljedećih pet godina, a donosimo i sedmogodišnji i višegodišnji financijski okvir", rekla je Šuica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić istaknula je kako dosadašnji rezultati i ostvareni projekti putem europskih sredstava "nisu pali s neba", već su rezultat kontinuiteta, rasta i razvoja koji su nit vodilja HDZ-a.

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković i Milanović bez pozdrava: 'Plenković upada sa svojom alibabinom družinom za vrijeme himne. Krkanluk'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo