'JAO...' /

Plenković o SDP-ovim europarlamentarcima: 'Je li bi bili predsjednici SDP-a? Možda, ako može iz Bruxellesa'

Image
Foto: RTL

Na konferenciji za medije bili su i kandidatkinje i kandidati na europskim izborima s liste HDZ-a

6.6.2024.
21:58
RTL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković održao je završnu konferenciju za medije uoči europarlamentarnih izbora. Konferenciji za medije nazočili su i kandidatkinje i kandidati na europskim izborima s liste HDZ-a.

"Vrijeme je za izbore za EU parlament koji se održavaju u nedjelju, 9. lipnja. Kao predsjednik HDZ-a i nositelj liste liste broj 5 želim poslati poruku da svi naši sugrađani izađu na izbore i daju svoj glas onima koji će najbolje predstavljati njih i njihove stavove. Ja smatram da je lista broj 5 s najboljim kandidatima", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja osobno kao predsjednik Vlade, Vlade koja je postigla najveće strateške interese u ovih osam godina. Mi smo 2016. rekli da želimo dublju integraciju u Europskoj uniji, izborili smo se za 25 milijardi eura, za hrvatski razvoj, za poljoprivredu, ribarstvo, za ulaganje u obnovu Zagreba, Banovine, prometa, pravosuđa, zdravstva, poduzetništva, sve su to postignuća koja su danas iza nas", kaže Plenković.

"Energetska kriza, socijalne tenzije, Agrokor, potresi, rat u Ukrajini, sve su to teme koje smo prošli u osam godina. Mi smo formirali naš program Hrvatska snažna i važna", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo danas u poziciji da nikada više zaposlenih nije bilo, takav napredak govori o tome kakvo smo ekonomsko ozračje stvorili. To su pratila i velika povećanja plaća. Za 4 godine će mirovine biti najmanje 800 eura, a minimalna plaća 1.600 eura. Zato s porukom da nema više ili manje izbora, želimo da sudjeluje što više građana", dodaje.

"Volio bih da rezultati ovih izbora budu kao i kampanja. Mi smo se zaista potrudili. Kampanja je podrazumijevala skupove u županijama, obilazak županija. To je ukratko sve. Zadovoljni smo s kampanjom i ozračjem na terenu. Voljeli bi da izlaznost bude veća nego prošli put, više od 30 %", dodaje.

"Meni je teško procijeniti, izlaznost zadnji put bila je 30 %, siguran sam da će biti veća, teško da će biti kao na parlamentarnima, 62 % je bila izlaznost. Ali to nije do nas, koliko su sugrađani svjesni da se izbori održavaju, mi smo učinili izbore vidljivima. Očekujemo pobjednički rezultat", kaže Plenković.

"Mi nismo Njemačka koja šalje 96 zastupnika pa da može biti švercanje, kad šaljete 12 ljudi, morate slati nekoga tko se zna snaći. Imate ljude koji cijelo vrijeme govore protiv Bruxellesa, sad bi išli gore. Mi smo za njih briselski ćate", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suradnja s Domovinskim pokretom

"Nema razmatranja što ćemo raditi nakon izbora, mi smo imali parlamentarne izbore, stvarale su se barijere, uvrede, a gle čuda ta ista Vlada ostavlja Pelješki most, ostavlja 25 milijardi eura za ulaganja, potpore poljoprivrednicima, braniteljima, ribarima, osobama s invaliditetom. Povećane plaće, povećane mirovine, to je realnost, to je istina. Ovo što netko sa strane gleda, ljudi izmišljaju stvari, bez da recimo nazovu mene i pitaju je li to razmatrate. Volim te teze kad netko babla, suradnja je sasvim normalna, ministri su integrirani, rade na svojim zadaćama, sve normalno funkcionara. Realnost je da funkcioniramo skroz normalno", komentira Plenković.

Ustavni suci

"Za Ustavne suce ima šest mjeseci vremena. To mi sad nije prioritet, došli smo na konferenciju za EU parlament. Imamo vremena koliko god hoćete", odgovorio je na pitanje o Ustavnim sucima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne biramo Ustavne suce u nedjelju, nego 12 zastupnika za EU parlament", dodaje.

Slavonija

Plenković je upitan za nevrijeme koje se dogodilo u Slavoniji. "Svi su oni aktivni tamo. Ja sam u kontaktu i sa ministrom i sa županom. Vlada će opet pomoći Vukovarsko-srijemskoj županiji. Odnosi između ministra i župana su dobri", dodaje.

"Mi smo u odličnim odnosima sa biskupskom konferencijom. Ulažemo ogromna sredstva u kulturne baštine, Đakovačka katedrala jedna je od tema, ne može Vlada sve financirati, ali kad bude moguće, to smo sigurno u stanju uraditi", komentira Plenković.

"Te bezobrazne izjave izmislio je Milanović, najveći neradnik na političkoj sceni, a još gori su ovi njegovi jataci, a jataci su vam SDP, ta teza o briselskim pisarima vam najbolje utjelovljuje realnost. Kad pitate ove europarlamentarce iz SDP-a je li bi se vratili u Hrvatsku? Bi li vodili SDP? Jesu se odazvali? Je li bi bili predsjednici SDP-a? Kad su ih zvali da budu predsjednici SDP-a, joj, možda ne bi ili bi, ali iz Bruxellesa", komentira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je htio na konferenciji pričati samo o temi europarlamentarnih izbora, no novinari su ga pitali za suradnju s Domovinskim pokretom, predsjedničkim izborima, Ustavnim sudcima, što nije htio komentirati.

Novinare je upitao jesu li oni zadovoljni s kampanjom, pa su se za kraj našalili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam sve na izbore u nedjelju, podržite listu broj 5, najbolji program, kandidatkinje i kandidati", rekao je za kraj Andrej Plenković.

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković ima briselskih ambicija? Šuica: 'Uvijek postoje, kod svakoga'

Kuća Kardashian
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo