STATUT NA ĆIRILICI /

Analiza incidentne sjednice u Vukovaru: 'Predsjednica je poslala slične poruke kao Penava'

Burna reakcija gradonačelnika Penave uslijedila je nakon neočekivanog dara predstavnika Srba - Statuta grada na ćirilici

18.10.2019.
19:10
VOYO logo

Točno mjesec dana do obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara - incident i snažne političke poruke na vukovarskom Gradskom vijeću na kojem je izglasovano da još nije vrijeme za dvojezične ploče. 

Burna reakcija gradonačelnika Ivana Penave uslijedila je nakon neočekivanog dara predstavnika Srba - Statuta grada na ćirilici, a to je bio tek početak žestokih optužbi, povišenih tonova i teških riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žestoku svađu u Vukovaru i odluku Gradskog vijeća u RTL-u Danas komentirali su RTL-ovi novinari Tin Kovačić iz Vukovara i Damira Gregoret iz Zagreba. Tin Kovačić je rekao da se već na aktualnom satu, kada su postavljana pitanja vijećnika, dala osjetiti naelektrizirana atmosfera, no takav incident na rubu sukoba bilo je teško očekivati. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penava krivio i hrvatske institucije

Objasnio je da je do ovoga došlo jer je Ustavni sud sa zakašnjenjem, tek 2015. godine, naložio Gradu Vukovaru da svakog listopada ili svake druge godine u listopadu, mora dati ocjenu postoje li uvjeti suživota Hrvata i Srba na temelju kojega bi se Srbima popravila pozicija kao nacionalne manjine, što bi moglo značiti i postavljanje novih dvojezičnih ćirilićnih ploča. 

Gradonačelnik Ivan Penava stavio je to na dnevni red i kazao da ne postoje uvjeti, a nakon burne rasprave na sjednici nije teško zaključiti zašto ne postoje. Penava za to nije krivio samo srpsku manjinu već, kao što to radi možda i godinu dana, i hrvatske institucije. Rekao je da kada bi se postavile dvojezične ploče, osjećaji mnogih Vukovaraca bili bi povrijeđeni jer su ostali mnogi neprocesuirani ratni zločini koje nisu procesuirale hrvatske institucije. 

S druge strane, bacanje Statuta Grada Vukovara napisanog na ćirilici može se smatrati velikom provokacijom, kazao je RTL-ov reporter Tin Kovačić. Ta prva točka dnevnog reda zvala se "Donošenje zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga između Hrvata i Srba", a iz današnje rasprave moglo se zaključiti kakva je ta razina. 

Šeparović poručio da se odluke moraju poštovati

RTL-ova reporterka Damira Gregoret kazala je, pak, da je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u petak poručio da se odluke moraju poštovati. Osim lokalne vlasti apostrofirao je i Vladu kao onu koja je kriva zbog neprovođenja njihovih odluka. A u njihovoj odluci iz srpnja u obrazloženju je stajalo da i tada izražavaju zabrinutost zbog nepovećavanja prava srpske nacionalne manjine i da nije dobro da se radi tek o "pukom obećanju koje se nikada neće realizirati", kazala je RTL-ova novinarka Damira Gregoret. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istom tragu, uz osjećaj posebnosti Vukovara i osjećaj pijeteta, bili su danas i HDZ-ovci i premijer. Ali aktualna predsjednica i kandidatkinja HDZ-a na predsjedničkim izborima Kolinda Grabar Kitarović nije bila na tom tragu, a njezine su poruke u dijelovima bile jednake kao i one vukovarskoga gradonačelnika. 

Šeparović je rekao i da izbjegavaju reagirati u predizborno vrijeme za predsjedničke izbore. Pitnje je što Ustavni sud i može napraviti, a postoji tumačenje da mogu od Vlade tražiti da raspusti Gradsko vijeće Vukovara ili da ih razvlasti pa da oni budu ti koji će u ovakvim situacijama odlučivati. No mala je šansa za to zbog približavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora sljedeće godine, zaključila je novinarka RTL-a Damira Gregoret.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo