POGLED U BUDUĆNOST / Amerikanci se nadaju da će Hrvatska kupiti F-16: Odlučeno čime će nadzirati nebo

Nakon propala posla s Izraelcima čeka se odluka Hrvatske o borbenim avionima

13.4.2019.
16:40
VOYO logo

Hrvatska će kupiti F-16, ali američke, nadaju se američki proizvođači i diplomati nakon prezentacija na Sajmu vojne tehnologije u Splitu. No, ne odustaju ni Šveđani.

Dok se Hrvatska tek treba odlučiti za borbene avione nakon propala posla s Izraelcima, odlučeno je kakvim će vojnim bespilotnim letjelicama s umjetnom inteligencijom Hrvatska vojska nadzirati nebo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bespilotne letjelice uskoro će iz Pule nadzirati hrvatsko more i kopno. Umjetna inteligencije već je duboko zakoračila u vojnu industriju pa su stručnjaci na panel raspravi upozorili da su scene iz Terminatora sve bliže.

''Mislim da je dio odgovornosti industrije biti svjestan tih prijetnji, biti prilagodljiv u pronalaženju rješenja te sprječavanju njihova djelovanja'', kazao je Amihai Dekel, direktor razvoja tvrtke Rafael Izrael.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjesna je toga i Hrvatska vojska pa tako Roman Mikulić, pomoćnik ministra obrane ističe: ''Sveučilišna zajednica je prisutna. Gledamo u budućnosti kako koristiti nove tehnologije kao to povezati s vojskom koje su to nove doktrine''.

A tko će prihvatiti izazov čuvanja hrvatskog neba? U iščekivanju novog natječaja, na sajmu su Amerikanci predstavili svoje avione i simulator zrakoplova F-16.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Poljska se njima već koristi, kao i Rumunjska, a Slovačka i Bugarska ih žele. To je mogućnost da se zemlje tri mora koriste zajedničkim obrambenim avionima. F-16 je dokazani oružani sustav i njegova najnovija verzija je najnaprednija letjelica na svijetu'', kazao je Jonathan Hoyle, izvršni direktor tvrtke Locheed Martin za Europu.

''Hrvatska će odlučiti o tome koji tip aviona želi, nadamo se da će to biti F-16'', kazao je Robert Kohorst, američki veleposlanik u RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šveđani su pak na maketu gripena već stavili hrvatski grb, a avion predstavlja pilot naših korijena Robert Krznarić, pilot Švedskog ratnog zrakoplovstva: ''Imamo izvrsne sustave, na primjer za elektronsko ratovanje i s ovim sustavima i našom tehnikom što je imamo i taktikom - smatram da je jedan od najboljih aviona na svijetu''.

Dok nove tehnologije polako stižu, one dobro poznate djeci postaju sve zanimljivije, a oni nešto stariji tu vide i svoju budućnost. A kakvu sve umjetnost skriva svjetska vojna industrija, posjetiteljima je u Splitu predstavilo 185 izlagača iz 26 zemalja.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo